Doi francezi membri ai grupării Al-Qaida în Peninsula Arabia, arestaţi în Yemen

Doi francezi membri ai grupării Al-Qaida în Penisnula Arabia (AQPA) au fost arestaţi în Yemen, a anunţat sâmbătă un oficial de rang înalt din domeniul securităţii yemenite, precizând că cei doi bărbaţi erau interogaţi.

190 afișări
Imaginea articolului Doi francezi membri ai grupării Al-Qaida în Peninsula Arabia, arestaţi în Yemen

Doi francezi membri ai grupării Al-Qaida în Peninsula Arabia, arestaţi în Yemen

"În ultimele două zile, doi cetăţeni francezi, acuzaţi că fac parte din Al-Qaida, au fost arestaţi", a anunţat directorul Serviciului naţional de securitate, generalul Mohammed al-Ahmadi.

"Există aproximativ 1.000 de activişti Al-Qaida în Yemen, provenind din 11 ţări arabe şi nearabe", le-a spus el unor jurnalişti, la Sanaa, fără să precizeze dacă această arestare are legătură cu atentate comise în Franţa săptămâna trecută.

AQPA a revendicat miercuri atentatul comis la săptămânalul francez Charlie Hebdo, soldat cu 17 morţi, pe 7 ianuarie, la Paris. Atacul a fost comis de către doi francezi, fraţii Saïd şi Chérif Kouachi - ucişi două zile mai târziu de către forţe de elită -, care s-au antrenat împreună în cadrul reţelei teroriste în Yemen, potrivit mai multor surse.

Într-o înregistrare video difuzată pe un site islamist, un lider AQPA, Nasser al-Ansi, a declarat că atentatul a fost comis din ordinul liderului Al-Qaida Ayman al-Zawahiri, cu scopul de a-l "răzbuna" pe Mahomed, caricaturizat de publicaţia de satiră.

Într-un apel telefonic către televiziunea de ştiri BFMTV, Chérif Kouachi a declarat - în timpul unei luări de ostatici, înainte să fie ucis - că s-a aflat în 2011 în Yemen.

Iar potrivit unor surse locale din Yemen, Saïd Kouachi a frecventat în această ţară o universitate fundamentalistă, după care s-a antrenat în mânuirea armelor în cadrul AQPA.

Apropiaţi ai lui Chérif Kouachi sunt "terorişti jihadişti" care se află "în prezent în Yemen şi în Siria", nişte bastioane ale jihadismului, a anunţat pe 10 ianuarie justiţia franceză.

Gruparea AQPA, înfiinţată prin fuziunea dintre filialele saudită şi yemenită ale Al-Qaida, este considerată de către Washington braţul cel mai periculos al reţelei teroriste. Foarte activă în Yemen, ea a devenit cunoscută prin atentate sau planuri de atentate în străinătate, ca tentativa de a arunca în aer un avion american de linie, aflat în zbor, în ziua de Crăciun, în 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici