Doi morţi în confruntările dintre manifestanţi şi poliţie la Istanbul

Două persoane au murit, iar alte zece au fost rănite la Istanbul, în noaptea de joi spre vineri, în cursul unor confruntări violente dintre manifestanţi şi poliţie.

131 afișări
Imaginea articolului Doi morţi în confruntările dintre manifestanţi şi poliţie la Istanbul

Doi morţi şi zece răniţi în confruntările dintre manifestanţi şi poliţie la Istanbul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O a doua persoană a murit, vineri, în urma rănilor suferite în timpul confruntărilor nocturne între poliţie şi manifestanţi într-un cartier popular din Istanbul, a declarat vineri guvernatorul oraşului, Huseyin Avni Mutlu.

În timp ce zeci de persoane manifestau în cartierul Okmeydani din Istanbul, joi, un bărbat care se afla la funeralii a fost ucis de focurile de armă trase de poliţie cu muniţie de război. Accidentul a realimentat furia populaţiei, care a înfruntat violent, toată noaptea, forţele de ordine. În cursul acestor ultime confruntări, o persoană rănită grav a decedat vineri dimineaţă. Alte nouă persoane au fost rănite, dintre care opt poliţişti, a precizat guvernatorul Istanbulului.

Bilanţul prezentat anterior arăta că o persoană şi-a pierdut viaţa, iar alta se afla în stare gravă.

"Doi civili au fost răniţi, unul dintre care se află în stare gravă. De asemenea, au fost răniţi opt poliţişti la Okmeydani", un cartier în zona estică a Istanbulului, a anunţat guvernatorul capitalei Turciei, Huseyin Avni Mutlu, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

El a adăugat că bărbatul care joi a fost grav rănit la cap a murit la spital.

"Nu l-am putut salva pe Ugur Kurt, prezentăm condoleanţe familiei sale", a afirmat guvernatorul.

Ugur Kurt, în vârstă de 30 de ani, tatăl unui copil, se afla la funeraliile unei rude când a fost atins întâmplător de gloanţe ale poliţiei, care a folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă împotriva câtorva zeci de contestatari.

Anunţul cu privire la moartea acestui tânăr a provocat un nou val de violenţe la Okmeydani.

"Sunteţi asasini", "Statul criminal a luat viaţa unui alt om!", scandau peste 400 manifestanţi, în apropierea spitalului unde a murit Ugur Kurt.

De la accidentul din Soma, cea mai gravă catastrofă industrială din ţară, Guvernul condus de AKP şi angajatorul, Soma Kömür Isletmeleri, sunt acuzaţi de o parte a populaţiei şi de editorialişti că au neglijat condiţiile de securitate în mina de cărbune.

În timp ce premierul turc urmează să-şi prezinte în zilele următoare candidatura la alegerile prezidenţiale, autorităţile încearcă să calmeze situaţia, pentru a nu le permite manifestanţilor să submineze puterea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici