Doi palestinieni, ucişi în cursul operaţiunii armatei israeliene în Cisiordania

Două palestinieni au fost ucişi, duminică, în Cisiordania, în cadrul operaţiunii lansate de armata Israelului după răpirea a trei tineri israelieni, fapt ce a generat critici din partea preşedintelui Mahmoud Abbas, care a calificat aceste acte ca fiind ucideri cu "sânge rece".

109 afișări
Imaginea articolului Doi palestinieni, ucişi în cursul operaţiunii armatei israeliene în Cisiordania

Doi palestinieni, ucişi în cursul operaţiunii armatei israeliene în Cisiordania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Abbas, care a condamnat ferm răpirea celor trei tineri israelieni şi s-a angajat la o cooperare totală a serviciilor sale de securitate pentru găsirea acestora, i-a cerut socoteală premierului israelian în legătură cu "uciderea unor adolescenţi palestinieni cu sânge rece", într-un interviu publicat duminică de cotidianul israelian Haaretz.

"Nu avem nicio intenţie să aducem atingere cuiva, dar forţele noastre recurg la autoapărarea necesară şi există, în anumite momente, victime de partea palestiniană în urma acţiunii legitime a militarilor noştri", a răspuns Netanyahu în cadrul unui Consiliu de Miniştri ţinut săptămânal.

Preşedintele israelian Shimon Peres a salutat "curajul" lui Abbas, care a condamnat în repetate rânduri răpirea celor trei tineri israelieni, şi a apreciat în faţa unor reprezentanţi ai presei internaţionale evreieşti că preşedintele palestinian este "cel mai bun partener (pentru pace) pe care Israelul l-a avut vreodată".

"Nu trebuie să ne lipsim de ocazia de a face pace cu el", a avertizat Peres, care va fi succedat la sfârşitul lui iulie de Reuven Rivlin.

Armata israeliană a lansat cea mai importantă mobilizare de la încheierea Intifadei din 2005.

Ahmad Said Fahmaoui, în vârstă de 27 de ani, a fost ucis de armata israeliană deoarece, potrivit ei, se apropia de militari "în mod ameninţător" şi nu a respectat focurile de avertisment.

La Ramallah, un bărbat de 30 de ani, Mohammad Tarifi, a fost ucis de militari israelieni, care au rănit alţi cinci palestinieni.

În total, patru palestinieni au fost ucişi de la lansarea operaţiunii israeliene.

În plus, alţi 340 de suspecţi, în mare parte membri ai mişcării islamiste Hamas, au fost arestaţi de armata israeliană.

"Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, (...) tinerii sunt în viaţă", a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Motti Almoz.

Pe de altă parte, cele mai importante ONG-uri israeliene de apărare a drepturilor omului au trimis duminică o scrisoare comună ministrului Apărării, Moshe Yaalon, pentru a denunţa "încălcările inutile ale drepturilor fundamentale" ale palestinienilor, victime, potrivit lor, unei "pedepse colective" după răpirea a trei israelieni.

Cei trei tineri israelieni, cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani, au dispărut pe 12 iunie în blocul de colonii de la Gush Etzion.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici