Doi poliţişti pakistanezi, arestaţi în dosarul asasinării lui Benazir Bhutto

Doi oficiali de rang înalt din cadrul poliţiei pakistaneze, suspectaţi că nu şi-au făcut datoria în timpul asasinării fostului premier Benazir Bhutto, au fost arestaţi miercuri, a anunţat justiţia.

14 afișări
Imaginea articolului Doi poliţişti pakistanezi, arestaţi în dosarul asasinării lui Benazir Bhutto

Doi poliţişti pakistanezi, arestaţi în dosarul asasinării lui Benazir Bhutto (Imagine: Mediafax Foto)

Bhutto, care a fost premier de două ori în anii '90, a fost ucisă la 27 decembrie 2007, la Rawalpindi, într-un atentat sinucigaş însoţit de focuri de armă în momentul în care pleca de la un miting în cadrul campaniei pentru alegerile legislative din 2008. Ea era soţia lui Asif Ali Zardari, care în prezent este preşedinte al Pakistanului.

Cei doi poliţişti arestaţi miercuri, Saud Aziz, care în perioada respectivă era şeful poliţiei din Rawalpindi, şi Khurram Shahzad, sunt în special acuzaţi că au eşuat în protejarea lui Bhutto", a declarat presei procurorul Chaudhry Zulfiqar Ali.

Celor doi li s-a reproşat că au obstrucţionat ancheta privind moartea acesteia, refuzând să practice o autopsie şi au distrus probele ordonând spălarea cu apă a locului atentatului la scurt timp de la explozie.

"Cei doi au fost arestaţi. Curtea a respins cererea lor de eliberare pe cauţiune", a precizat procurorul.

Justiţia pakistaneză a anunţat la jumătatea lui noiembrie inculparea a cinci presupuşi islamişti, arestaţi în săptămâna ulterioară atentatului, pentru implicare în asasinat.

Alţi cinci suspecţi au fugit. Trei dintre ei au fost ucişi, dintre care şi cel care era atunci liderul Mişcării talibanilor pakistanezi(TTP), Baitullah Mehsud, considerat de justiţie comanditarul asasinatului.

Baitullah Mehsud, care a negat permanent orice implicare în asasinat, a fost ucis în august 2009 de un avion fără pilot american în zonele tribale din nord-vest, la graniţa cu Afganistanul.

Doi dintre suspecţii arestaţi au mărturisit în februarie 2008 că l-au găzduit şi ajutat pe kamikaze, pentru a răzbuna raidul armatei împotriva Moscheii roşii radicale din Islamabad, care s-a soldat cu moartea a aproximativ 100 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici