Doi raportori ONU cer Statelor Unite să dezvăluie circumstanţele uciderii lui Osama ben Laden

Statele Unite "trebuie să dezvăluie faptele" legate de moartea lui Osama ben Laden, pentru a permite "evaluarea acestora conform criteriilor legislaţiei internaţionale privind drepturile omului", deoarece ar putea constitui un precedent, au afirmat vineri doi raportori ONU.

320 afișări
Imaginea articolului Doi raportori ONU cer Statelor Unite să dezvăluie circumstanţele uciderii lui Osama ben Laden

Doi raportori ONU cer Statelor Unite să dezvăluie circumstanţele uciderii lui Osama ben Laden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Raportorul ONU pentru execuţii arbitrare, Christof Heyns, şi raportorul special pentru promovarea şi apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale în lupta antiteroristă, Martin Scheinin, apreciază că "ar fi foarte important de ştiut" dacă planul operaţiunii militare americane soldate cu uciderea liderului al-Qaida a avut în vedere şi posibilitatea capturării acestuia.

"Actele de terorism sunt antiteza drepturilor omului, în special a dreptului la viaţă", se arată într-un comunicat semnat de cei doi experţi ONU. "În unele cazuri excepţionale, în conformitate cu criteriile dreptului internaţional, poate fi autorizată, în ultimă instanţă, utilizarea forţei letale pentru apărarea vieţii, inclusiv în operaţiuni împotriva teroriştilor", afirmă ei.

Heyns şi Scheinin adaugă însă că "norma trebuie să fie ca teroriştii să fie trataţi drept criminali în cadrul unui proces legal".

"Acţiunile statelor în lupta împotriva terorismului, în special în cazuri de notorietate, stabilesc un precedent în privinţa modului în care va fi tratat dreptul la viaţă în situaţii similare din viitor", adaugă comunicatul semnat de cei doi raportori ONU.

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, ceruse, joi, "dezvăluirea completă a faptelor exacte", în vederea stabilirii legalităţii operaţiunii americane soldate cu moartea lui Osama ben Laden.

Procurorul general american, Eric Holder, a declarat că operaţiunea din Pakistan a forţelor speciale americane a fost "complet legală" şi "un act de legitimă apărare naţională".

Informaţiile contradictorii transmise de autorităţile americane în legătură cu desfăşurarea raidului din Pakistan au ridicat semne de întrebare în legătură cu eventuala intenţie a comandoului de a-l captura pe ben Laden în viaţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici