Doi ruşi, arestaţi după ce au stropit cu agheasmă Mausoleul lui Lenin urlând "Ridică-te şi mergi! "

Doi ruşi erau deţinuţi de către poliţie marţi, după ce au stropit cu agheasmă Mausoleul în care se află corpul îmbălsămat al lui Lenin, în Piaţa Roşie din Moscova, urlând "Ridică-te şi mergi!", potrivit site-ului specializat OVD, citat de AFP.

425 afișări
Imaginea articolului Doi ruşi, arestaţi după ce au stropit cu agheasmă Mausoleul lui Lenin urlând "Ridică-te şi mergi! "

Doi ruşi, arestaţi după ce au stropit cu agheasmă Mausoleul lui Lenin urlând "Ridică-te şi mergi!" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei doi bărbaţi şi-au petrecut noaptea în arest preventiv şi aşteptau să fie prezentaţi în faţa unui judecător după fapta comisă luni, ziua Bobotezei pe stil vechi, sărbătorită inclusiv de către creştinii ruşi. Ei sunt acuzaţi de "huliganism" şi riscă până la 15 zile de detenţie.

Potrivit OVD, on ONG specializat în urmărirea arestărilor de activişti în Rusia, cei doi bărbaţi sunt Evgheni Avilov şi Oleg Basov, membri ai unui grup de artişti - Blue Rider.

Cei doi tineri au dat deoparte barierele care protejează Mausoleul, după care au stropit cu sticle mari de apă sfinţită, urlând "Ridică-te şi mergi!" de mai multe ori, înainte să fie arestaţi, potrivit unei înregistrări video difuzate pe Internet.

Creştinii ortodocşi de rit vechi au sărbătorit Boboteaza luni, botezul lui Hristos în Iordan, o sărbătoare în timpul căreia credincioşi se îmbăiază în mod simbolic în apele îngheţate ale râurilor şi lacurilor.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a Blue Rider, Irina Dumiţkaia, citată de OVD, acţiunea a avut ca scop "demolarea mitului potrivit căruia Lenin este nemuritor, printr-o încercare de a-l învia în ziua Bobotezei, aşa cum l-a înviat Isus pe Lazăr".

Expunerea rămăşiţelor mumificate ale liderului Revoluţiei din Octombrie în Mausoleul din Piaţa Roşie îi învrăjbeşte pe ruşi. O majoritate a populaţiei este de acord cu retragerea sa, dar comuniştii se opun aprig.

În 2012, un sondaj efectuat de Centrul Levada arăta că doar 25% dintre persoanele intervievate erau de acord cu menţinerea lui Lenin în Mausoleu, în timp ce 53% erau de părere că trebuie înmormântat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici