Donald Trump a dus acasă 15 cutii cu secrete de la Casa Albă

  • Documentele au fost predate cu întârziere la Arhivele Naţionale, aşa cum prevede legea pentru toţi preşedinţii Americii.
  • Trump le-a dus (împotriva legii) la casa lui din Mar-a-Lago.
  • Destui se întreabă dacă nu cumva lipseşte ceva din cutiile respective.
4980 afișări
Imaginea articolului Donald Trump a dus acasă 15 cutii cu secrete de la Casa Albă

Donald Trump a dus acasă 15 cutii cu secrete de la Casa Albă

„Scrisorile de dragoste” ale lui Kim Jong-un, o hartă cu uraganului Dorian, dar şi mesaje şi corespondenţe oficiale din cele mai tumultoase zile ale preşedinţiei, cele de dinainte şi de după asaltul de la Capitol Hill, din 6 ianuarie 2021.

După ce a părăsit Casa Albă, pe 20 ianuarie 2021, Donald Trump adusese 15 cutii cu materiale „clasificate” la reşedinţa lui din Mar-a-Lago împotriva legii care impune preşedinţilor să predea Arhivelor Naţionale din Washington toate documentele oficiale, chiar şi cadourile primite în timpul mandatului lor.

Timp de aproape un an, documentele au rămas însă la dispoziţia fostului preşedinte şi a consilierilor săi. Şefii Arhivelor, instituţie condusă de Davide Ferriero, l-au îndemnat în repetate rânduri pe Trump să respecte legea, amintindu-i prevederile din „Legea înregistrărilor prezidenţiale”.

Actele, ridicate la finalul lunii ianuarie

Din Florida, reşedinţa oficială a lui Trump, n-a venit mult timp niciun răspuns. La un moment dat, cei de la Arhive şi-au pierdut răbdarea şi l-au somat: fie ne înmânaţi toate actele, fie scriem Congresului şi Departamentului de Justiţie, denunţând lipsa de colaborare.

La sfârşitul lunii ianuarie 2022, un camion a apărut în Mar-a-Lago. A încărcat cutiile şi le-a dus la Arhive. „Cazul cutiilor”, susţine Washington Post, confirmă cât de mult haos era la Casa Albă în „epoca trumpiană”. Preşedintele era complet alergic la procedurile oficiale.

După întâlniri, Trump rupea foile şi le arunca la coş sau pe jos. Asistenţii săi au fost nevoiţi să recupereze fragmentele, să le pună la loc cu bandă adezivă şi să le predea Cancelariei Casei Albe. 

În alte cazuri, însă, Trump a transformat actele înregistrate în suveniruri private. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici