Donald Tusk: Un război civil nu este în interesul Ucrainei şi nici al regiunii

Polonia va acţiona întotdeauna în vederea unui compromis în Ucraina, deoarece un război civil nu este în interesul ţării şi nici al regiunii, a declarat marţi pentru presă premierul polonez Donald Tusk.

2888 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk: Un război civil nu este în interesul Ucrainei şi nici al regiunii

Donald Tusk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Poziţia Poloniei este clară. Vom continua să acţionăm în vederea unui compromis în Ucraina, deoarece un război civil la scară mică sau mare ori un conflict puternic şi permanent nu va fi cu siguranţă în interesul Ucrainei, al securităţii şi stabilităţii regiunii", a spus Tusk.

Premierul polonez s-a declarat foarte îngrijorat de "o accelerare negativă" în Ucraina, atât din partea puterii, cât şi a opoziţiei.

El s-a declarat totodată prudent în privinţa unor eventuale sancţiuni din partea Uniunii Europene (UE) împotriva puterii din Ucraina.

"Dacă este necesar să fie aplicate sancţiuni, ele nu trebuie să fie doar de faţadă. Este necesar să fie cu adevărat dureroase pentru puterea ucraineană. Este necesar să fim conştienţi că, din punctul de vedere al Europei, este o măsură de ultim resort. Uniunea Europeană nu dispune cu adevărat de alte mijloace, iar Polonia nu se află printre ţările care îndeamnă zilnic Uniunea Europeană să utilizeze sancţiuni", a subliniat el.

Premierul a făcut aceste declaraţii în urma unor confruntări sângeroase la Kiev, între opozanţi ai preşedintelui Viktor Ianukovici şi trupe antirevoltă.

Potrivit unui prim bilanţ, furnizat de către poliţie, confruntările s-au soldat, marţi, cu cinci morţi. De asemenea, aproximativ 150 de persoane au fost rănite, potrivit opoziţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici