Două ceremonii de învestire pentru Barack Obama, în ianuarie

Barack Obama va participa la două ceremonii de învestire înaintea începerii celui de al doilea mandat la conducerea Statelor Unite, şi anume una privată, după care acesta va depune jurământul în faţa a milioane de americani.

273 afișări
Imaginea articolului Două ceremonii de învestire pentru Barack Obama, în ianuarie

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste două ceremonii sunt necesare deoarece, potrivit Constituţiei Statelor Unite, primul său mandat se va încheia pe 20 ianuarie la prânz. Însă marea ceremonie inaugurală nu poate fi organizată duminică, ea urmând să aibă loc luni, pe 21 ianuarie, în faţa Capitoliului.

Barack Obama va depune jurământul prima dată duminică, pe 20 ianuarie, iar luni, 21 ianuarie, a doua oară, în mod oficial, a anunţat joi un Comitet însărcinat cu organizarea acestor ceremonii.

Obama a fost nevoit să depună jurământul în două rânduri şi în 2009, când John Roberts, primul judecător al Curţii Supreme însărcinat cu învestirea noului preşedinte, a pronunţat eronat cuvintele jurământului, pe care Obama le-a repetat în faţa Capitolului.

Roberts a fost nevoit să meargă imediat după aceea la Casa Albă, pentru ca Obama să spună jurământul fără eroare.

Ceremonia de la 21 ianuarie 2013 va fi mai puţin istorică decât cea din 2009, când peste două milioane de persoane au venit să asiste pe peluzele Mallului de la Washington la învestirea primului preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite.

Cei patru preşedinţi în viaţă, George W. Bush, Bill Clinton, George Bush şi Jimmy Carter vor participa la ceremonie. Actriţa Eva Longoria, o susţinătoare mai veche a lui Obama, va fi, de asemenea, prezentă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici