Două ţări vestice au intrat pe radarul Rusiei. Sunt ameninţate să nu intre în NATO

  • Rusia ameninţă Finlanda şi Suedia, în cazul aderării la NATO.
  • Vineri, preşedintele finlandez şi premierul suedez au participat la summitul NATO.
  • Moscova a vorbit despre necesitatea ca Helsinki să arate neutralitate, pentru a menţine „stabilitatea şi securitatea”.
  • Răspuns prompt şi în forţă venit de la Stockholm: Suedia este cea care îşi decide propria politică de securitate.
83210 afișări
Imaginea articolului Două ţări vestice au intrat pe radarul Rusiei. Sunt ameninţate să nu intre în NATO

Ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe 24 ianuarie, după o întâlnire cu ministrul suedez de externe

Rusia caută un nou câmp de luptă cu Occidentul, ameninţând Finlanda şi Suedia cu „consecinţe politico-militare grave”, în cazul în care decide să se alăture NATO. Helsinki a căutat să nu replice dur, spunând că nu vede o nouă ameninţare militară, iar Stockholm şi-a reafirmat suveranitatea.

Totul a început vineri cu o declaraţie a purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova: „Vedem calea Finlandei către menţinerea politicii militare de nealiniere ca un factor important care contribuie la stabilitatea şi securitatea în Europa de Nord şi pe continentul european în ansamblu.. Nu putem să nu vedem eforturile consecvente ale NATO şi ale unora dintre membrii săi, în primul rând Statele Unite, de a trage Finlanda şi Suedia în alianţă”.

Helsinki şi Stockholm nu sunt membre ale Alianţei Atlantice, dar, aşa cum le-a numit secretarul general Jens Stoltenberg, „sunt cei mai apropiaţi parteneri ai NATO”.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a declarat presei finlandeze, relatează AP, că nu vede în declaraţia de la Moscova o ameninţare militară la adresa Finlandei, în cazul aderării Helsinki la Alianţa Atlantică. Sâmbătă, ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto a repetat aceeaşi poziţie, într-un interviu acordat radiodifuzorului public finlandez YLE: „Nu credem că aceasta este o ameninţare militară”.

Premierul suedez, răspuns decis

Vineri, prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a răspuns declaraţiilor Moscovei printr-o conferinţă de presă comună cu comandantul militar suedez Micael Byden: „Vreau să fiu extrem de clară. Suedia este cea care decide singură politica noastră de securitate.”

Tot vineri, preşedintele finlandez şi premierul suedez au participat la summitul NATO, organizat în formă virtuală: „Ni s-au alăturat partenerii noştri apropiaţi, Suedia, Finlanda şi UE - a spus preşedintele SUA Joe Biden -. Preşedintele Putin a eşuat în scopul său de a împărţi Occidentul”.

Nu este prima dată când Helsinki şi Stockholm participă la reuniunile NATO, există o relaţie de colaborare strânsă. Pe 24 ianuarie, ministrul suedez de externe Ann Linde şi ministrul finlandez de externe s-au întâlnit cu secretarul general Stoltenberg din cauza agravării crizei ucrainene. Cu acea ocazie, Haavisto a amintit că „Finlanda este o ţară democratică şi deciziile noastre se bazează pe opinia oamenilor şi a partidelor politice. Majoritatea nu a fost în favoarea aderării la NATO, ci pentru o colaborare strânsă cu NATO”. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici