Două treimi dintre germani cred că Guvernul Angelei Merkel se va destrăma

Aproape două treimi dintre germani (62 la sută) cred că, în urma situaţiei stânjenitoare de la prezidenţiale, Guvernul Angelei Merkel "nu va mai dura mult timp", potrivit unui sondaj al Institutului Infratest-dimap, realizat pentru televiziunea publică ARD.

18 afișări
Imaginea articolului Două treimi dintre germani cred că Guvernul Angelei Merkel se va destrăma

Două treimi dintre germani cred că Guvernul Angelei Merkel se va destrăma (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Circa 68 la sută dintre germani califică drept "afront" pentru Merkel faptul că Christian Wulff, candidatul său la preşedinţia ţării, nu a fost ales miercuri decât în cel de-al treilea tur de scrutin, în condiţiile în care coaliţia CDU-CSU-FDP dispune teoretic de suficiente voturi pentru ca acesta să fie ales din primul tur.

În opinia a peste trei sferturi dintre germani (77 la sută), "Angela Merkel nu are cu adevărat coaliţia în mâini" şi doar 31 la sută cred că "acum, după alegerea unui nou preşedinte, Guvernul va reuşi să obţină un nou început".

Edmund Stoiber, membru al CSU (aripa bavareză a partidului CDU al Angelei Merkel), a comparat coaliţia guvernamentală cu echipa de fotbal a Franţei, care a părăsit rapid Cupa Mondială 2010, în urma unui dezastru sportiv.

O echipă de "jucători excelenţi individual (...) nu va putea funcţiona", a apreciat Stoiber, într-un interviu televizat, joi seara.

În ceea ce priveşte partidele politice, opoziţia obţine în total 57 la sută din intenţiile de vot, în sondajul realizat pentru ARD: 30 la sută pentru SPD - cel mai bun scor al său după februarie 2008 -, 17 la sută pentru Verzi şi 10 la sută pentru stânga radicală Die Linke.

Împreună, SPD şi Verzii, care au guvernat ţara în timpul mandatului cancelarului Gerhard Schroeder (1998-2005), ating 47 la sută din intenţiile de vot, un record după octombrie 2002. O alianţă cu Die Linke pentru a forma un Guvern este însă utopică din cauza relaţiilor mai mult decât tensionate şi a divergenţelor de fond.

În ceea ce priveşte coaliţia Angelei Merkel, ea totalizează 38 la sută din sufragii: 33 la sută pentru conservatorii CDU-CSU şi 5 la sută pentru liberalii FDP.

Acest sondaj a fost efectuat miercuri şi joi, adică parţial în timpul tensiunilor privind scrutinul prezidenţial, care a fost cel mai lung din istoria Republicii Federale, cu trei tururi, desfăşurate pe parcursul a nouă ore.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici