Douăzeci de militanţi pacifişti s-au legat cu lanţuri în zona summitului NATO

Aproximativ 20 de militanţi pacifişti s-au legat cu lanţuri, sâmbătă, la câteva sute de metri de locul unde se desfăşoară summitul NATO la Lisabona, întrerupând pentru scurt timp circulaţia, înainte de a fi dispersaţi de poliţie.

19 afișări
Imaginea articolului Douăzeci de militanţi pacifişti s-au legat cu lanţuri în zona summitului NATO

Douăzeci de militanţi pacifişti s-au legat cu lanţuri în zona summitului NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu puţin înainte de ora locală 9.00 (11.00, ora României), când liderii NATO îşi reluau lucrările în cea de-a doua zi a summitului lor, militanţi pacifişti s-au legat cu lanţuri, în grupuri de câte trei, într-o intersecţie care duce către cartierul Parcului Naţiunilor, unde se desfăşoară reuniunea.

După cinci minute, aproximativ 30 de poliţişti au intervenit, ridicând sau târând grupurile de militanţi până pe trotuar, în timp ce un elicopter survola zona.

Poliţiştii au tăiat lanţurile militanţilor, înainte de a-i ridica, încătuşaţi, în strigătele a zeci de manifestanţi, care afişau o pancartă cu mesajul "NATO, Game over".

Poliţia portugheză a precizat că militanţii reţinuţi au fost conduşi la secţie pentru a verifica identitatea lor. "Pentru moment, nu sunt arestaţi", a declarat comisarul Fabio Castro.

Pe lângă militanţii legaţi cu lanţuri, francezi, spanioli, suedezi şi portughezi, poliţiştii au reţinut circa 20 de colegi ai lor care îşi manifestau zgomotos sprijinul.

Într-un comunicat, Coordonarea internaţională anti-NATO (ICC) a denunţat "arestarea a 42 de manifestanţi pacifişti" care, în opinia sa, nu au fost autorizaţi să discute cu avocatul lor.

"Recurgem la nesupunere civilă pentru a sublinia violenţele comise de NATO în Afganistan", a explicat Jorge Paulo Antunes, un militant portughez. "A manifesta este bine, dar nu de ajuns", a apreciat el, în condiţiile în care majoritatea grupurilor pacifiste portugheze s-au distanţat clar de aceste acţiuni.

Sâmbătă după-amiază, o manifestaţie anti-NATO este prevăzută în centrul Lisabonei, la apelul campaniei "Paz Sim, Nato Nao", care regrupează o sută de asociaţii pacifiste portugheze, sindicate de stânga şi Partidul Comunist portughez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici