Drept la replică al Guvernului apărut în Nature: Publicaţia a fost implicată într-o acţiune politică. Revista remarcă greşeli de limbă engleză

Nature a publicat un răspuns în limba engleză al Guvernului, potrivit căruia scopul acuzaţiilor "false" de plagiat, din sursă anonimă, la adresa lui Ponta este să pună presiune în disputa cu preşedintele privind participarea la Consiliul European, revista remarcând însă greşelile de limbă engleză.

3786 afișări
Imaginea articolului Drept la replică al Guvernului apărut în Nature: Publicaţia a fost implicată într-o acţiune politică. Revista remarcă greşeli de limbă engleză

Premierul Victor Ponta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a confirmat, pentru gandul.info şi MEDIAFAX, autenticitatea documentului, fără a face alte precizări.

"Din nefericire, lipsa de informaţii despre dinamica politicii interne din România a determinat ca publicaţia să fie implicată într-o acţiune politică. Aceste acuzaţii nefondate apar într-un moment tensionat şi obiectivul nu este decât cel de a pune presiune în dezbaterea politică internă din România. Vă informăm că, în acest moment, există o disputa legală între Guvern şi preşedintele României referitor la cine este responsabil legal de reprezentarea ţării la Consiliul European care va avea loc la finalul lunii iulie (iunie-n.r.). Intenţia autorilor atacului, care nu îşi asumă responsabilitatea publică pentru acţiunile lor, este în principal de a deturna caracterul disputei interne privind reprezentarea României la Consiliul European într-o manieră care să fie favorabilă preşedintelui în exerciţiu, Traian Băsescu", se arată în scrisoarea despre care Nature afirmă că a primit-o de la Biroul de presă al Guvernului României.

Executivul aminteşte în document în acelaşi timp că autorii din care s-a inspirat premierul sunt menţionaţi în bibliografia lucrării sale de doctorat.

Revista a publicat scrisoarea într-un update la ştirea iniţială în care Victor Ponta era acuzat de plagiat şi a subliniat şapte greşeli de limbă engleză în documentul oficial. Cele mai numeroase greşeli sunt dezacordurile, dar revista a remarcat şi folosirea improprie a unor termeni sau scrierea greşită a unor cuvinte.

O greşeală neremarcată însă de revistă este indicarea greşită de către Guvern a datei viitorului Consiliu European. Potrivit scrisorii Executivului, viitorul Consiliu ar avea loc "la finalul lunii iulie", când de fapt data reuniunii este 28 iunie.

Premierul Victor Ponta a fost acuzat, marţi, de plagiat de revista Nature, care a susţinut că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Înainte de aceste acuzaţii, preşedintele Traian Băsescu a făcut referiri ironice, în câteva rânduri, în legătură cu calitatea de doctor în drept a premierului Victor Ponta. Băsescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta că nu l-a anunţat, măcar telefonic, înainte de şedinţa de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea şefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect, şi adăugând: "Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici