Duma rusă: Masacrul de la Katin a fost o crimă ordonată de Stalin

Camera inferioară a Parlamentului rus, Duma de stat, a adoptat vineri, în primă lectură, o declaraţie care recunoaşte masacrarea de către NKVD a mii de ofiţeri polonezi, în 1940, la Katin, drept o "crimă" ordonată de Iosif Stalin, potrivit presei ruse.

47 afișări
Imaginea articolului Duma rusă: Masacrul de la Katin a fost o crimă ordonată de Stalin

Duma rusă: Masacrul de la Katin a fost o crimă ordonată de Stalin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Documentele publicate, păstrate mulţi ani în arhive secrete, nu fac decât să dezvăluie amploarea acestei teribile tragedii, dar arată, de asemenea, faptul că această crimă de la Katin a fost comisă la ordinul personal al lui Stalin şi al altor lideri sovietici", se arată în declaraţia adoptată.

"Responsabilitatea acestei fapte a fost imputată, în propaganda sovietică, criminalilor nazişti", lucru care a întreţinut "furia, amărăciunea şi neîncrederea poporului polonez", se arată în continuare în acest proiect.

Parlamentul rus îşi exprimă "compasiunea profundă faţă de toate victimele acestui act de represiune nejustificat, familiilor lor şi rudelor acestora", se afirmă în declaraţie, adoptată în contextul în care Moscova şi Varşovia au întrerpins, anul acesta, o apropiere fără precedent, din perioada sovietică şi până în prezent.

După ce fosta Uniune Sovietică a invadat, în septembrie 1939, regiuni poloneze din estul ţării, în virtutea Pactul Ribbentrop-Molotov, 22.000 de ofiţeri polonezi, prizonieri ai Armatei Roşii, au fost împuşcaţi în pădurea de la Katin, la Mednoie (Rusia) şi la Harkov (Ucraina).

Timp de zeci de ani, Uniunea Sovietică i-a acuzat pe nazişti că ar fi comis aceste asasinate. Abia în aprilie 1990, liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut vina ţării sale pentru comiterea acestor masacre.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici