Egipt: Ce păreri au candidaţii la prezidenţiale privind verdictul în cazul lui Mubarak

Candidatul islamist la alegerile prezidenţiale egiptene a apreciat sâmbătă că verdictul în cazul fostului preşedinte Hosni Mubarak este o "farsă", în timp ce rivalul său, fostul premier Ahmad Shafik, a făcut apel la respectarea deciziei justiţiei.

196 afișări
Imaginea articolului Egipt: Ce păreri au candidaţii la prezidenţiale privind verdictul în cazul lui Mubarak

Egipt: Ce păreri au candidaţii la prezidenţiale privind verdictul în cazul lui Mubarak (Imagine. Mediafax Foto/AFP)

Candidatul mişcării Fraţii Musulmani, Mohammed Morsi, "apreciază că verdictul este o farsă şi cere un nou proces cu dovezile necesare, în vederea unei pedepse corecte", scrie frăţia islamistă pe contul său de Twitter.

Fraţii Musulmani, principala forţă politică din Egipt, au făcut de asemenea apel la manifestaţii pentru a protesta faţă de achitarea a şase foşti oficiali din domeniul securităţii în procesul pentru uciderea unor manifestanţi, în care Hosni Mubarak a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

"Dacă şefii poliţiei sunt nevinovaţi, atunci cine a ucis manifestanţii?" în timpul revoltei de la începutul lui 2011, care s-a soldat oficial cu aproximativ 850 de morţi, a declarat un oficial al mişcării islamiste, Mahmoud Ghozlan.

"Dacă dovezile au fost insuficiente în faţa Curţii, atunci serviciile care au disimulat dovezile trebuie judecate", au precizat Fraţii Musulmani într-un comunicat publicat pe site-ul lor.

"Importanţa acestui verdict este că liderul regimului şi ministrul de Interne au căzut, dar ceilalţi sunt acolo în continuare", au adăugat ei.

Celălalt pretendent la preşedinţie, Ahmad Shafik, care a fost ultimul premier al lui Mubarak, a afirmat la rândul său că deciziile justiţiei "trebuie acceptate", inclusiv achitarea celor şase foşti oficiali din securitate.

"Generalul Ahmad Shafik a afirmat (...) că, în calitate de candidat la preşedinţia republicii, insistă asupra acceptării tuturor deciziilor justiţiei", a relatat agenţia oficială Mena.

"Nu este dreptul nostru să facem comentarii privind deciziile justiţiei", a continuat el.

Acest verdict intervine într-o perioadă în care se desfăşoară alegerile pentru desemnarea unui succesor al fostului preşedinte, în cadrul unui scrutin pluralist. Cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, în care se vor înfrunta Mohammed Morsi şi Ahmad Shafik, va avea loc la 16 şi 17 iunie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici