Egipt: Sedii ale partidului islamist incendiate de manifestanţi în trei oraşe. Mohamed Morsi: Egiptul se află pe calea democraţiei

Sedii ale Partidului Libertăţii şi Justiţiei (PLJ), provenit din mişcarea Fraţii Musulmani, au fost incendiate vineri de către manifestanţi în trei oraşe din Egipt, a anunţat televiziunea publică a doua zi după sporirea prerogativelor preşedintelui islamist Mohamed Morsi. Preşedintele a declarat în faţa susţinătorilor săi reuniţi în apropierea palatului prezidenţial din Cairo că Egiptul este pe calea "libertăţii şi democraţiei".

219 afișări
Imaginea articolului Egipt: Sedii ale partidului islamist incendiate de manifestanţi în trei oraşe. Mohamed Morsi: Egiptul se află pe calea democraţiei

Mohamed Morsi: Egiptul se află pe calea democraţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sedii ale PLJ au fost incendiate în oraşele Ismailia şi Port Said, potrivit postului de televiziune, care anunţase anterior că şi sediile din Suez au fost incendiate, după care a retractat.

În plus, un oficial al partidului islamist a anunţat pentru AFP că sediile partidului au fost luate cu asalt în oraşul Alexandria, unde au avut loc ciocniri între manifestanţi pro şi anti-Morsi.

Aceste tulburări au loc la o zi după consolidarea considerabilă a puterilor şefului statului. O iniţiativă care, potrivit susţinătorilor preşedintelui, ar trebui să permită stabilizarea tranziţiei democratice a ţării.

Dar această decizie, considerată de opoziţie drept o ameninţare pentru mersul democraţiei şi o "lovitură de stat" ce pune în pericol ceea ce a obţinut revolta care l-a înlăturat de la putere pe Hosni Mubarak în 2011, i-a adus lui Morsi calificativul de "faraon".

Mohamed Morsi susţine că Egiptul se află pe calea democraţiei

"Stabilitatea politică, stabilitatea socială şi stabilitatea economică reprezintă ceea ce vreau şi pentru care lucrez", a declarat el în faţa unei reuniuni a susţinătorilor săi islamişti, în timp ce manifestanţii laici s-au reunit în piaţa Tahrir pentru a denunţa sporirea competenţelor prezidenţiale.

El s-a declarat hotărât să îşi asume aceste competenţe sporite. "Nimeni nu poate să ne oprească mersul înainte. Îmi îndeplinesc funcţiile în slujba lui Allah şi a naţiunii şi iau decizii după ce m-am consultat cu toată lumea", a declarat el, potrivit agenţiei oficiale Mena.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici