Egiptul marchează un an de la înlăturarea lui Hosni Mubarak

Egiptul va marca, sâmbătă, un an de la revoluţia care a condus la înlăturarea de la putere a regimului Hosni Mubarak.

118 afișări
Imaginea articolului Egiptul marchează un an de la înlăturarea lui Hosni Mubarak

Egiptul marchează un an de la înlăturarea lui Hosni Mubarak (Imagine: Madiafax Foto/AFP)

Pe 11 februarie 2011, regimul Hosni Mubarak era înlăturat de la putere. La un an de la acest eveniment, fostul preşedinte este judecat, iar Egiptul îşi caută calea între structurile militare contestate, între islamiştii care au câştigat alegerile şi revoluţionarii care încă sunt mobilizaţi.

După înlăturarea regimului din Tunisia, 18 zile de manifestaţii masive au fost suficiente pentru a pune capăt unui regim de 30 de ani.

După preluarea puterii, armata promisese că va respecta "revendicările legitime" ale poporului.

În noiembrie, egiptenii au mers masiv la urne pentru alegerea membrilor Parlamentului, după decenii în care alegerile erau organizate de partidul prezidenţial.

Inamici juraţi ai lui Hosni Mubarak, Fraţii Musulmani au câştigat scrutinul legislativ.

"Sistemul l-a sacrificat pe Mubarak pentru a se menţine", cu riscul ca islamiştii să ajungă acum la putere, apreciază Rabab al-Mahdi, profesor de Ştiinţe politice la Universitatea Americană din Cairo.

Economia Greciei este în impas, investitorii în domeniul turismului sunt rari, iar rezervele Băncii Centrale sunt epuizate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici