Emisarul lui Kim Jong-un la Beijing: Partea coreeană este pregătită pentru soluţionarea problemelor prin dialog

Emisarul liderului nord-coreean Kim Jong-un în China s-a întâlnit vineri, la Beijing, cu un oficial militar chinez de rang înalt şi a invocat voinţa unui "dialog" în vederea soluţionării crizei provocate de programul nuclear al Phenianului, scrie agenţia China Nouă.

401 afișări
Imaginea articolului Emisarul lui Kim Jong-un la Beijing: Partea coreeană este pregătită pentru soluţionarea problemelor prin dialog

Choe Ryong-hae (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"În prezent, situaţia în peninsula coreeană şi în Asia de Nord-Est este complicată, specială, iar pacea nu este garantată", i-a spus vicemareşalul Choe Ryong-hae generalului Fan Changlong, oficialul cu cel mai înalt grad în armata chineză după preşedintele Xi Jinping.

Lipsa unei "garanţii" de pace se referă la încheierea Războiului Coreei, în 1953, cu un simplu armistiţiu, ci nu cu un tratat de pace.

"Partea coreeană este pregătită să se alăture eforturilor comune în vederea soluţionării problemelor prin dialog", a continuat vicemareşalul nord-coreean, citat de agenţia oficială chineză.

"În ultimii ani, problemele privind (domeniul) nuclear au provocat, în mai multe rânduri, tensiuni în penisnula coreeană, contradicţiile strategice s-au agravat între toate părţile, ameninţând pacea şi stabilitatea peninsulei", a constatat, la rândul său, generalul chinez.

China "speră că toate părţile vizate vor menţine obiectivul unei dezarmări nucleare a peninsulei", a mai declarat Fan Changlong, prim-vicepreşedinte al puternicei Comisii Militare Centrale, prezidate de către Xi Jinping.

Beijingul este principalul aliat al Phenianului, dar relaţiile între cele două ţări s-au tensionat recent, după ce China a votat la ONU o consolidare a sancţiunilor împotriva Coreei de Nord, care a plasat un satelit pe orbită - o lansare de rachetă balistică deghizată, în opinia occidentalilor - şi a efectuat un test nuclear în februarie.

Vicemareşalul Choe Ryong-hae i-a oferit asigurări lui Liu Yunshan, unul dintre oficialii chinezi cu cel mai înalt rang, că Phenianul este "pregătit să creeze un mediu internaţional paşnic" pentru a-şi putea "concentra energia asupra ameliorării economiei şi condiţiilor de trai" al populaţiei, potrivit televiziunii naţionale chineze CCTV.

Vizita lui Choe Ryong-hae, oficialul cu cel mai înalt rang care efectuează o vizită în China după cea efectuată de fostul număr unu Kim Jong-il în august 2011, are loc înaintea unui summit între preşedinţii american Barack Obama şi chinez Xi Jinping, în perioada 7-8 iunie, în California.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici