Emmanuel Macron, discurs în Parlamentul European: România, Bulgaria şi Croaţia au vocaţia de a adera la Schengen

  • Preşedintele francez Emmanuel Macron se află, miercuri, la Parlamentul European pentru a ţine un discurs prin care fixează priorităţile mandatului de şase luni la preşedinţia rotativă a Consiliului UE, pe care Franţa l-a preluat de la 1 ianuarie 2022.
  • Schimbările climatice, transformarea digitală şi securitatea sunt principalele provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană, a declarat miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron, solicitând statelor membre să se unească şi să vină cu poziţii comune.
72746 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Macron, discurs în Parlamentul European: România, Bulgaria şi Croaţia au vocaţia de a adera la Schengen

Emmanuel Macron, discurs în Parlamentul European: România, Bulgaria şi Croaţia au vocaţia de a adera la Schengen

Liderul francez a numit schimbările climatice prima provocare a continentului”, lăudând Europa pentru că a fost locul în care lumea s-a reunit în 2015 pentru a recunoaşte urgenţa climatică şi pentru a stabili obiectivul de a deveni neutru în carbon până în 2050, potrivit Euronews.

„Trebuie să trecem de la cuvinte la fapte, transformându-ne industriile, investind în noi tehnologii”, a spus el parlamentarilor. De asemenea, el a cerut Europei să adopte un mecanism de ajustare a emisiilor de carbon la frontieră, să oglindească clauze în acordurile comerciale şi să pună în aplicare prima lege din lume care interzice importurile care au contribuit la defrişarea pădurilor.

El a cerut ca protecţia mediului să fie adăugată la Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. El a propus, de asemenea, adăugarea dreptului la avort în textul cu caracter obligatoriu.
 
„A doua provocare a secolului este revoluţia digitală”, a spus Macron. El a cerut Bătrânului Continent să „construiască o adevărată piaţă digitală unică” care să permită crearea şi creşterea „campionilor” digitali europeni.
 
El a spus că îşi doreşte o Europă „care ştie cum să reglementeze jucătorii digitali” şi, de asemenea, „să ne protejeze drepturile, libertăţile, respectul pentru viaţa privată şi să lupte împotriva discursului instigator la ură şi a diviziunii”.
 
„A treia provocare este, desigur, securitatea”, a spus preşedintele francez, îndemnând Europa să „se înarmeze, nu din sfidarea altor puteri, ci să-şi asigure independenţa în această lume a violenţei, să nu fie supusă alegerilor altora, pentru a recâştiga controlul asupra graniţelor şi spaţiului său”.
 
„Când vine vorba de apărare, nu ne putem mulţumi doar să răspundem la crizele internaţionale”, a mai spus el, subliniind necesitatea ca blocul să „anticipeze” şi să caute independenţa strategică.
 
„Europa noastră de astăzi se confruntă cu tensiuni în creştere, în special în vecinătatea noastră, cu o perturbare a lumii, cu o întoarcere la tragedia războiului”, a continuat el.
 
El a îndemnat la dialogul cu Rusia şi a subliniat că europenii trebuie „să facă în mod colectiv propriile cereri şi să se pună în situaţia de a le pune în aplicare”. El a reiterat poziţia UE conform căreia ţările vecine pot face propriile alegeri cu privire la alianţele şi organismele la care doresc să adere şi a respins aşa-numitele sfere de influenţă.

În discursul rostit în faţa eurodeputaţilor, în Strasbourg, Emmanuel Macron a exprimat preocupare privind criza dintre Rusia şi Ucraina.

Următoarele săptămâni trebuie să ne permită să realizăm o propunere europeană în sensul construirii unei noi ordini în materie de securitate şi stabilitate", a declarat Emmanuel Macron, în contextul în care Franţa deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

„Mai ales în relaţia cu Rusia, este necesar un dialog sincer, cu exigenţe clare, în contextul acţiunilor destabilizatoare, ingerinţelor şi manipulărilor. Trebuie să ne axăm pe valori concepute acum 30 de ani nu împotriva Rusiei, ci în colaborare cu Rusia", a subliniat preşedintele Franţei.

„Sunt valori precum evitarea utilizării forţei, a ameninţărilor şi presiunilor, opţiunea liberă a statelor de a participa la organizaţii, alianţe şi aranjamente de securitate, inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială a statelor, respingerea sferelor de influenţă. Ţine de noi să reafirmăm aceste valori şi să sancţionăm eficient încălcarea acestora", a insistat Emmanuel Macron.

Liderul de la Paris a pledat pentru identificarea unei soluţii politice la criza dintre Ucraina şi Rusia. „Continuăm împreună cu Germania, în Formatul Normandia, să căutăm o soluţie politică la conflictul din Ucraina", a amintit preşedintele Franţei.

Uniunea Europeană şi Ucraina au fost excluse la începutul acestei luni din discuţiile SUA-Rusia privind securitatea. Washingtonul a acuzat Moscova că se pregăteşte să invadeze Ucraina după ce a staţionat zeci de mii de trupe şi echipamente militare de-a lungul graniţei sale.
 
Moscova neagă acest lucru, dar a cerut garanţii că Ucraina sau Georgia nu vor avea niciodată voie să adere la NATO, pretinzând că ambele ţări fac parte din sfera sa de influenţă. Kiev, Bruxelles şi Washington au respins această cerere.
 
Macron a mai spus în timpul discursului său că Franţa îşi propune să „reformeze spaţiul Schengen” în următoarele şase luni pentru a preveni migraţia ilegală. „Trebuie să ne asigurăm că avem control asupra propriilor frontiere. Am făcut multe progrese, întrucât am consolidat Frontex şi preşedinţia franceză va încerca să reformeze spaţiul Schengen, care stă la baza promisiunii sale iniţiale, a unui spaţiu de liberă circulaţie, protejând frontierele noastre externe, inclusiv având o forţă interguvernamentală de intervenţie rapidă susţinută de un acord între statele membre, aşa cum am făcut între 2018 şi 2021, construind parteneriate cu ţările de origine şi ţările de tranzit pentru a opri traficanţii şi făcând o politică mai eficientă care să respecte principiile noastre pentru a lupta împotriva imigraţiei ilegale”, a transmis preşedintele francez. 

Emmanuel Macron, în discursul său în Parlamentul European a precizat şi despre ţările care vor să adere la Schengen spunând că România, Bulgaria şi Croaţia au vocaţia de a adera la Schengen.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici