Emmanuel Macron renunţă la pensia de preşedinte

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a anunţat sâmbătă că a decis să renunţe la pensia pe care ar urma să o primească în viitor în calitate de fost şef de stat, în contextul protestelor şi grevelor cauzate de reforma sistemului de pensii, potrivit Le Figaro.

1112 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Macron renunţă la pensia de preşedinte

Emmanuel Macron a anunţat că renunţă la viitoarea sa pensie

Pensia unui fost şef de stat francez se ridică la 6.220 de euro brut pe lună. Macron, care a împlinit sâmbătă 42 de ani, a anunţat şi că nu va face parte în viitor din Consiliul Constituţional, organism în care foştii preşedinţi ai ţării sunt membri de drept pe viaţă. Indemnizaţia membrilor Consiliului Constituţional se ridică la 13.500 de euro pe lună.

Astfel, Macron ar urma să devină primul preşedinte francez care renunţă la pensia la care ar avea drept ca fost şef de stat.

Decizia lui Macron vine pe fondul unor greve şi proteste cauzate de propunerea şefului statului privind reforma sistemului de pensii din această ţară. Propunerile acestuia includ, printre altele, eliminarea regimului special de pensii pentru diverse sectoare din economie, precum cel al transporturilor feroviare, dar şi creşterea vârstei de pensionare, de la 62 la 64 de ani.

De asemenea, preşedintele francez a făcut apel la „un armistiţiu” cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în condiţiile în care traficul rutier şi feroviar este grav afectat de greva transportatorilor.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, decizia lui Macron privind renunţarea la pensie nu a fost luată pentru „vizibilitate”, ci preşedintele îşi doreşte „consecvenţă”.

Conform unei legi din anul 1955, pensia acordată foştilor şefi de stat nu este supusă vreunei limite de vârstă, de venituri sau de număr de mandate.

„El a decis că nu i se va aplica această lege pe termen scurt în 2022 sau în 2027, în cazul unui al doilea mandat”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. În schimb, va fi creat un nou sistem în cadrul viitoarei scheme, bazat pe puncte. Ca parte a reformei în curs, acest sistem ar urma să înlocuiască cele 42 de scheme de pensii existente în Franţa. Astfel, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, ideea de „consecvenţă” presupune că legea din 1955 ar urma să nu se mai aplice în cazul niciunui viitor preşedinte.

Foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici