Erdogan este de acord cu schimbarea Constituţiei: ”La sursa problemelor Turciei stau constituţiile scrise de putiştii din anii 1960”

  • Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că este în favoarea schimbării Constituţiei.
  • Erdogan a efectuat în 2017 o revizuire profundă a actualei Constituţii, care datează din 1982 şi a fost elaborată în urma unei lovituri de stat militare.
  • Erdogan, în vârstă de 66 de ani, este la putere din 2003, mai întâi ca premier şi apoi, din 2014, ca preşedinte.
3714 afișări
Imaginea articolului Erdogan este de acord cu schimbarea Constituţiei: ”La sursa problemelor Turciei stau constituţiile scrise de putiştii din anii 1960”

Foto: Profimedia

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că este în favoarea schimbării Constituţiei.
 
"Este clar că la sursa problemelor Turciei stau constituţiile scrise de putiştii din anii 1960 (...) Este posibil să fie timpul ca Turcia să redeschidă dezbaterea privind o nouă Constituţie. Am putea lua măsuri în această direcţie dacă vom găsi un acord cu partidul ultranaţionalist MHP,” a spus Erdogan în timpul unei conferinţe de presă după un Consiliu de Miniştri de la Ankara. Orice proiect de Constituţie va fi supus unui referendum, a precizat el.
 
Erdogan a efectuat în 2017 o revizuire profundă a actualei Constituţii, care datează din 1982 şi a fost elaborată în urma unei lovituri de stat militare. Conform termenilor acestei revizuiri constituţionale validate prin referendum, Turcia a trecut în mod special de la un sistem parlamentar la un sistem prezidenţial, extinzând considerabil puterile şefului statului. Aceste ultime declaraţii vin într-un moment în care mulţi analişti şi opozanţi cred că intenţionează să grăbească următoarele alegeri prezidenţiale şi legislative programate pentru 2023.
 
La alegerile prezidenţiale şi legislative desfăşurate în 2018, Erdogan a fost reales confortabil, dar partidul său, AKP, nu a reuşit să câştige majoritatea absolută care i-ar fi permis să guverneze singur. În prezent, şeful statului conduce Turcia într-o coaliţie informală cu şeful MHP Devlet Bahçeli, cândva unul dintre cei mai aprigi rivali ai săi. În 2019, Erdogan a pierdut controlul marilor oraşe Ankara şi Istanbul la legerile locale, oraşe pe care islamo-conservatorii le controlau de un sfert de secol.
 
Erdogan, în vârstă de 66 de ani, este la putere din 2003, mai întâi ca premier şi apoi, din 2014, ca preşedinte, iar actuala Constituţie îi permite să rămână şef de stat până în 2028.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici