Erdogan îi transmite Suediei să nu se aştepte la sprijin pentru candidatura la NATO

Suedia nu ar trebui să se aştepte ca Turcia să sprijine candidatura sa la NATO, a declarat luni preşedintele turc Tayyip Erdogan, la câteva zile după ce o copie a Coranului a fost arsă în timpul unui protest la Stockholm, relatează BBC.

475 afișări
Imaginea articolului Erdogan îi transmite Suediei să nu se aştepte la sprijin pentru candidatura la NATO

Erdogan îi transmite Suediei să nu se aştepte la sprijin pentru candidatura la NATO

Suedia a depus cererea de aderare la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina - dar are nevoie de aprobarea Turciei, care este deja membră.

Protestatarii kurzi din Suedia au atârnat o efigie a lui Erdogan luna aceasta, urmată de arderea Coranului.

"Suedia nu ar trebui să se aştepte la sprijin din partea noastră pentru NATO", a declarat Erdogan în replică.

"Este clar că cei care au provocat o astfel de ruşine în faţa ambasadei ţării noastre nu se mai pot aştepta la bunăvoinţa noastră în ceea ce priveşte cererea lor".

Protestul de sâmbătă - dar nu şi arderea cărţii în sine - a primit aprobarea prealabilă a autorităţilor suedeze.

Erdogan a condamnat cel mai recent protest, desfăşurat de un politician de extremă-dreapta al unui partid danez, ca fiind o blasfemie care nu poate fi apărată de libertatea de exprimare.

Guvernele suedeze au criticat, de asemenea, protestul.

"Suedia are o libertate de exprimare de mare anvergură, dar aceasta nu implică faptul că guvernul suedez, sau eu însumi, susţin opiniile exprimate", a declarat sâmbătă ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom.

Răspunzând la comentariile lui Erdogan de luni, Billstrom a declarat că doreşte să înţeleagă exact ce a spus liderul turc înainte de a comenta.

"Suedia va respecta acordul care există între Suedia, Finlanda şi Turcia în ceea ce priveşte apartenenţa noastră la NATO", a adăugat el.

Suedia, împreună cu Finlanda, a solicitat să adere la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina, dar protestele recente au sporit tensiunile.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că libertatea de exprimare este un "bun preţios" în ţările NATO şi că aceste acte, deşi nepotrivite, nu sunt "automat ilegale".

Turcia, o ţară majoritar musulmană, a denunţat decizia guvernului suedez de a permite protestul ca fiind "complet inacceptabilă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici