Eric Besson susţine că "nu se pune problema" ca Franţa să suspende repatrierea romilor

Ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, a declarat joi la Bucureşti că "nu se pune problema" ca Franţa să suspende repatrierea romilor, aşa cum îi cere o rezoluţie a Parlamentului European.

16 afișări
Imaginea articolului Eric Besson susţine că "nu se pune problema" ca Franţa să suspende repatrierea romilor

Eric Besson susţine că "nu se pune problema" ca Franţa să suspende repatrierea romilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vreau să fiu foarte clar că nu se pune problema ca Franţa să suspende repatrierile către ţările de origine, fie că este vorba despre români, bulgari sau alţi cetăţeni", a declarat Besson în cadrul unei vizite la Bucureşti.

"Parlamentul European şi-a depăşit prerogativele, iar noi nu ne vom supune unui dictat politic", a adăugat el, afirmând că "Franţa aplică scrupulos dreptul comunitar şi respectă cu scrupulozitate legea republicană franceză".

Rezoluţia Parlamentului care cere Parisului şi altor state europene să suspende expulzările romilor către ţările lor de origine nu are caracter obligatoriu.

Această rezoluţie, care a fost prezentată de socialişti, liberali, verzi şi comunişti, a obţinut 337 de voturi pentru şi 245 împotrivă.

Într-un comunicat, Besson susţine că "Franţa nu a luat nicio măsură specifică împotriva romilor".

"Romii nu sunt consideraţi ca atare, ci ca cetăţeni ai ţării a căror naţionalitate o deţin", continuă el, exprimându-şi regretul faţă de "caricaturile şi tentativele de instrumentalizare" privind politica franceză.

Ministrul Imigraţiei consideră, de asemenea, că Franţa "nu pune în aplicare nicio «expulzare colectivă» şi privilegiază reîntoarcerile voluntare însoţite de ajutoare".

El a subliniat că Parisul "nu are niciun proiect de generalizare a sistemului de amprente biometrice pentru orice comunitate"; pentru el, fişierul Oscar urmăreşte doar să evite acordarea mai multor ajutoare de repatriere.

La sfârşitul lui iulie, Guvernul francez a anunţat înăsprirea măsurilor de securitate în cadrul unei reuniuni la Elysée consacrată romilor şi nomazilor.

Guvernul a anunţat o accelerare a demolării taberelor ilegale, precizând că sunt vizate 200 de astfel de tabere de romi veniţi din Europa de Est.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici