Eric Holder interzice controalele pe baza profilului rasial, în urma erorilor unor poliţişti

Poliţiştii americani nu vor mai avea permisiunea să efectueze controale pe baza profilului rasial, după o serie de erori soldate cu victime care provoacă în continuare manifestaţii, potrivit unei reforme prezentate luni de secretarul Justiţiei Eric Holder.

144 afișări
Imaginea articolului Eric Holder interzice controalele pe baza profilului rasial, în urma erorilor unor poliţişti

Eric Holder interzice controalele pe baza profilului rasial, în urma erorilor unor poliţişti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Holder a anunţat o extindere a interdicţiei ca poliţia să efectueze controale de identitate sau să aresteze o persoană în funcţie de rasă, etnie, naţionalitate, religie, sex sau orientare sexuală - cu excepţia controlului la frontieră sau unei ameninţări la adresa securităţii naţionale.

În timpul preşedinţiei primului afro-american din istoria Statelor Unite, Eric Holder, el însuşi de culoare, a promis să acţioneze în urma unei recente serii de erori care au scăpat nepedepsite, în care persoane de culoare au fost ucise de către poliţişti albi la Ferguson (Missouri), New York, Cleveland (Ohio) şi Phoenix (Arizona).

Denunţând aceste erori, manifestaţii - în unele cazuri violente - au avut loc duminică seara pentru a doua noapte consecutiv în California, în apropiere de Los Angeles, în timp ce manifestanţi au defilat pentru a cincea noapte la New York.

Preşedintele american Barack Obama i-a invitat pe tineri să "fie perseverenţi" în lupta împotriva rasimului, care necesită timp. "Această problemă nu va fi soluţionată de pe o zi pe alta, este un lucru profund înrădăcinat în societatea noastră, în istoria noastră", a declarat Obama într-un interviu pentru postul Black Entertainment Television (BET), adresându-se în special publicului afro-american.

"În lumina unor incidente recente" la nivel local, secretarul Holder a apreciat "imperativ să se întreprindă toate acţiunile posibile în vederea instituirii unor practici de poliţie sănătoase şi puternice".

"Controlul pe bază de profil rasial efectuat de către forţele de ordine este nu doar rău, ci profund nefericit şi ineficient, deoarece ne risipeşte resursele preţioase şi subminează încrederea populară", a subliniat Holder.

"Odată cu această nouă etapă, facem un pas major şi important către o poliţie eficientă", a adăugat secretarul demisionar, care va părăsi postul în cel mult câteva săptămâni.

Această reformă - la care secretarul în exerciţiu ţine foarte mult şi care va rămâne moştenirea sa - "va fi una dintre realizările-cheie ale mandatului său", a rezumat un purtător de cuvânt al Departamenului.

- Apărare şi drepturi civice

Holder urma să le spună tuturor poliţiştilor americani - printr-o teleconferinţă, luni - care sunt noile criterii, în urma unei revizuiri a principiilor stabilite în 2003 de către predecesorul său, în timpul preşedinţiei lui George W. Bush.

Însă aceste noi criterii nu se aplică la controlul de la frontieră, în timpul verificării identităţii sau bagajelor pe aeroporturi, deoarece ţin de Departamentul Securităţii Interne.

Ele sunt valabile pentru toţi poliţiştii - federali sau locali -, cu condiţia ca ei să acţioneze într-o operaţiune federală. În schimb, ele nu sunt valabile pentru alte categorii de personal federal din armată, servicii de informaţii sau diplomaţie.

Holder, care vrea să lase o moştenire în domeniul luptei împotriva discriminării, a adăugat că acest nou dispozitiv consolidează "în mod semnificativ apărarea drepturilor civice" ale americanilor, dincolo de exigenţele Constituţiei. El a precizat că dispozitivul reprezintă rezultatul a cinci ani de reflecţie şi activitate, cu mult înainte de erorile recente.

Controalele de identitate "de rutină" sau efectuate în mod "spontan" nu vor mai fi motivate de criterii de rasă, sex sau religie, cu câteva excepţii - şi anume în cazul în care persoanele vizate sunt implicate într-un "act criminal, o reţea sau o organizaţie criminală, o ameninţare la adresa securităţii naţionale sau o operaţiune autorizată de către serviciile de informaţii".

Reforma "este însoţită de o consolidare a formării, supervizare şi responsabilitatea forţelor de ordine în întreaga ţară, pentru ca acte izolate de discrimnare să nu tensioneze activitatea exemplară depusă zilnic" de către poliţie, a adăugat secretarul.

Multiplicarea erorilor comise de către poliţişti în ultimele luni în Statele Unite a antrenat deschiderea unor anchete cu privire la practicile poliţiştilor. Holder a conchis deja că Poliţia din Cleveland făcea "uz excesiv de forţă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici