ETAPELE vizitei Papei Francisc în Iordania, Cisiordania şi Israel

Papa Francisc efectuează un pelerinaj în Ţara Sfântă, în perioada 24-26 mai, în cadrul căruia va efectua vizite în Iordania, Cisiordania şi Israel, relatează AFP, care prezintă principalele etape ale acestui turneu.

386 afișări
Imaginea articolului ETAPELE vizitei Papei Francisc în Iordania, Cisiordania şi Israel

ETAPELE vizitei Papei Francisc în Iordania, Cisiordania şi Israel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

BETANIA (Iordania) - Pe malul iordanian al Iordanului, în dreptul oraşului palestinian Ierihon, acesta este locul în care Isus Cristos a fost botezat, potrivit tradiţiei, de către Ioan Botezătorul.

În 2009, Benedict al XVI-lea a pus prima piatră la temelia unei noi biserici de rit melkit (greco-catolic) şi unei biserici latine (catolice romane), cele două comunităţi creştine prezentate ca fiind majoritare în Iordania.

BETLEEM (Cisiordania) - Papa va oficia aici o mare mesă în public, în Piaţa Mangeoire, în faţa Bazilicii Naşterii.

Situată în centrul Betleemului, un oraş autonom palestinian, Biserica Naşterii a fost construită în secolul al IV-lea pe locul pe care, potrivit tradiţiei, Maria l-a născut pe Isus, într-un grajd.

Clasat în Patrimoniul Mondial, lăcaşul atrage două milioane de pelerini anual. Clădirea a fost afectată de intemperii şi conflicte, acoperişul fiind supus unor ample lucrări de renovare.

TABĂRA DE REFUGIAŢI DE LA DHEISHEH (Cisiordania) - Înfiinţată în 1949, tabăra de refigiaţi a găzduit mai întâi familii palestiniene izgonite din Ireusalim şi din zona oraşului de către armata israeliană, în timpul Războiului israeliano-arab. În prezent, 14.800 de palestinieni trăiesc în această zonă de la periferia Betleemului, care a devenit a cincea cea mai populată tabără de refugiaţi din Cisiordania, din totalul de 19.

În 2000 Ioan Paul al II-lea a îndemnat, într-o vizită în această tabără, la o soluţionare rapidă a dramei refugiaţilor palestinieni.

BAZILICA SFÂNTULUI MORMÂNT (Ierusalim) - Cel mai important sanctuar al creştinismului a fost construit pe locul în care, potrivit tradiţiei, Isus a fost crucificat, iar apoi coborât în momânt, după care a înviat.

Şase comunităţi de creştini - greci ortodocşi, catolici latini (romani), armeni, copţi, sirieni ortodocşi şi etiopieni - împart acest sanctuar de la "statu quo-ul" din 1852.

Papa Francisc urmează să participe la o rugăciune ecumenică alături de şefi ai altor biserici creştine, acesta reprezentând punctul culminant al pelerinajului său.

ESPALANDA MOSCEILOR/ZIDUL PLENGERII (Ierusalim) - Espalanada Moscheilor, numită Haram al-Sharif ("Sanctuarul Nobil") de către musulmani şi "Muntele Templului" de către evrei, este un loc sacru şi o sursă de tensiuni aproape zilnice între cele două religii.

Străjuită de celebra "Cupolă a Stâncii", esplanada adăposteşte Moscheea Al-Aqsa, cel de-al treilea loc sfânt al islamului.

În partea opusă se află Zidul Plângerii, ultimul vestigiu al celui de-al Doilea Templu evreiesc, distrus în anul 70 de către romani, un loc sacru al iudaismului.

MEMORIALUL YAD VASHEM (Ierusalim) - Consacrat memoriei celor şase milioane de evrei care au căzut victime genocidului nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acest loc adăpostit de o pădure găzduieşte un muzeu, arhive, un zid pe care sunt înscrise numele victimelor şi o Criptă a Amintirii, unde oaspeţii de marcă sunt invitaţi să reaprindă "flacăra eternă".

GRĂDINA GHETSIMANI (Ierusalim) - La poalele Muntelui Măslinilor, în Grădina Ghetsimani, potrivit Noului Testament, s-a rugat Isus, înainte să fie arestat de către romani. În grădină cresc măslini, dintre care unii ar fi milenari.

CENACLUL (Ierusalim) - Potrivit tradiţiei, acesta este locul unde a Isus a luat ultima cină împreună cu apostolii, în timpul căreia a fost instituită euharistia. Tot aici Sfântul Duh s-a pogorât asupra apostolilor, după 50 de zile de la Paşte. Aceste două evenimente marchează, pentru creştini, naşterea Bisericii.

Cenaclul (locul Cinei de Taină) se află la al doilea etaj al acestui edificiu, pe Muntele Sion, iar la parter se află mormântul regelui David. Lăcaşul este totodată un sanctuar musulman.

Acest loc, pe a cărui utilizare Vaticanul doreşte să o recupereze, cristalizează furia credincioşilor evrei radicali care se opun ca Papa să oficieze o mesă pe care o consideră "lipsită de pietate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici