Evacuări de urgenţă în Cehia, în zona unui depozit de muniţie avariat

Aproximativ 1.800 de locuitori din mai multe comune au fost evacuaţi de urgenţă sâmbătă, de teama riscului unei explozii la un depozit de muniţie lângă Vlachovice (est), unde o deflagraţie de origine încă nedeterminată a ucis două persoane la jumătatea lui octombrie.

114 afișări
Imaginea articolului Evacuări de urgenţă în Cehia, în zona unui depozit de muniţie avariat

Evacuări de urgenţă în Cehia, în zona unui depozit de muniţie avariat (Imagine: Google Maps)

"Evacuarea a început la ora (locală) 7.00 (8.00, ora României). Cele mai multe dintre persoanele evacuate au fost primite de rude şi prieteni, iar câteva zeci de persoane sunt cazate la hoteluri şi pensiuni din staţiunea termală Luhacovice", a declarat pentru AFP Libor Netopil, un purtător de cuvânt al pompierilor.

Evacuarea a fost ordonată din cauza riscului reprezentat de o clădire puternic avariată în care sunt stocate grenade, potrivit unei purtătoare a poliţiei locale, Monika Kozumplikova.

"Două echipe de artificieri din cadrul poliţiei lucrează la faţa locului", a declarat Kozumplikova pentru AFP, fără să vrea să se pronunţe asupra duratei acestei intervenţii.

"Depozitul cuprinde aproximativ 50 de clădiri, dintre care în 27 sunt stocuri de muniţie cu o greutate totală de 7.000 de tone", a precizat ea.

O explozie a avut loc pe 16 octombrie în acest fost depozit militar, administrat în prezent de o firmă privată, şi a ucis doi angajaţi, în vârstă de 56 şi 59 de ani. În clădirea în care a avut loc deflgraţia se aflau aproximativ 50 de tone de muniţie şi bombe aeriene.

Mai multe alte explozii au avut loc în săptămânile de după prima deflagraţie.

Consiliul pentru Securitatea Statului urma să se reunească într-o şedinţă extraordinară sâmbătă, la Slavicin, în regiunea respectivă, cu scopul de a analiza situaţia, în prezenţa premierului Bohuslav Sobotka.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici