Evoluţie nefavorabilă în cazul insuficienţei respiratorii de care suferă Hugo Chavez

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez, care s-a întors luni în ţara sa după mai mult de două luni de spitalizare la Havana din cauza cancerului, suferă de o insuficienţă respiratorie a cărei evoluţie "nu este favorabilă", a declarat joi ministrul venezuelean al Comunicaţiilor.

293 afișări
Imaginea articolului Evoluţie nefavorabilă în cazul insuficienţei respiratorii de care suferă Hugo Chavez

Evoluţie nefavorabilă în cazul insuficienţei respiratorii de care suferă Hugo Chavez (Imagine: AFP - MediafaxFoto)

"Insuficienţa respiratorie postoperatorie persistă şi tendinţa nu este favorabilă, iar el continuă tratamentul", a declarat ministrul Ernesto Villegas într-un comunicat transmis de toate posturile de televiziune şi de radio din ţară.

"Tratamentul medical împotriva bolii (cancer) continuă fără a prezenta efecte secundare nefaste semnificative până în prezent", a adăugat Villegas.

Guvernul a explicat luni că din cauza insuficienţei respiratorii, preşedintele a suferit o traheotomie şi trebuie să folosească o canulă care îl împiedică temporar să vorbească, dar a asigurat că Chavez este "conştient".

Totuşi, aceasta este prima dată când Guvernul dezvăluie că insuficienţa respiratorie nu are o evoluţie favorabilă.

Spre surpriza generală, Chavez s-a întors luni dimineaţa în Venezuela şi a fost internat imediat în spitalul militar din Caracas pentru a continua tratamentul, după două luni de spitalizare la Havana, unde a suferit, în decembrie, o a patra operaţie de cancer, boală cu care a fost diagnosticat în 2011.

Potrivit comunicatului difuzat joi, preşedintele Chavez "menţine legătura cu rudele sale, cu echipa politică a Guvernului şi este în strânsă colaborare cu echipa medicală de lucru".

"Preşedintele îşi pune în continuare speranţa în Hristos, având o mare voinţă de a trăi şi disciplină în a se îngriji", a adăugat Villegas.

Chavez, în vârstă de 58 de ani, aflat la putere din 1999, a anunţat că s-a întors în ţară printr-un mesaj difuzat pe contul său de Twitter, pe care nu l-a mai folosit din noiembrie. Cu trei zile înainte, Guvernul a difuzat primele fotografii ale preşedintelui de la operaţia chirurgicală din decembrie, în care acesta apare zâmbind, în compania celor două fiice ale sale, la spitalul din Havana.

Vicepreşedintele Nicolas Maduro a asigurat miercuri că Chavez şi-a planificat surprinzătoarea revenire în ţară şi a decis să o anunţe pe Twitter pentru "a reduce la tăcere zvonurile" privind starea sa de sănătate, referindu-se la opoziţia pe care o acuză că nu vrea ca el să se însănătoşească.

Revenirea neaşteptată în ţară a preşedintelui Chavez a generat solidaritatea comunităţii internaţionale şi a numeroşi şefi de stat, precum preşedintele bolivian Evo Morales, care a mers special, marţi, la Caracas pentru a-l vizita pe preşedintele venezuelean.

Totuşi, Morales a recunoscut, miercuri, la New York, că nu l-a putut vedea pe Chavez, care se "odihnea", potrivit medicilor.

În faţa spitalului militar Dr. Carlos Arvelo din Caracas, unde, potrivit zvonurilor, preşedintele s-ar afla la etajul nouă, numeroşi militari înarmaţi încercau încă de marţi să împiedice curioşii să intre în clădire. Personalul contactat de presă asigură că nu a văzut şi nu a auzit nimic în legătură cu preşedintele. Guvernul le-a cerut chiar susţinătorilor preşedintelui să nu se mai reunească în faţa instituţiei.

Hugo Chavez l-a desemnat la 8 decembrie pe Maduro drept succesor în cazul în care ar intra în "incapacitatea" de a-şi asuma puterea, ceea ce ar conduce la noi alegeri.

Reales în octombrie 2012, şeful statului nu a depus jurământul la data prevăzută, de 10 ianuarie, dar Tribunalul suprem a considerat că el va putea face acest lucru mai târziu, atunci când se va recupera.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici