Execuţia numărului doi nord-coreean este un ”semn de rău augur”, consideră Kerry

Execuţia unchiului liderului nord-coreean, joi, este un semn de instabilitate a regimului lui Kim Jong-un şi face şi mai necesară dezarmarea nucleară a peninsulei coreene, a apreciat duminică secretarul de Stat american John Kerry.

8562 afișări
Imaginea articolului Execuţia numărului doi nord-coreean este un ”semn de rău augur”, consideră Kerry

Execuţia numărului doi nord-coreean este un ”semn de rău augur”, consideră Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

”Este vorba despre natura acestei dictaturi nemiloase şi oribile şi despre lipsa sa de încredere în sine”, a declarat Kerry într-un interviu pentru postul american ABC. ”Este un semn de rău augur, de instabilitate şi cu privire la pericolul care există”, a adăugat el.

Jang Song-thaek, în vârstă de 67 de ani, a fost arestat săptămâna trecută, judecat de un tribunal militar special şi executat. El era considerat numărul doi al regimului stalinist şi mentorul nepotului său, de când acesta a moştenit puterea după moartea tatălui său, Kim Jong-il, la sfârşitul lui 2011.

”Aceasta nu este prima execuţie. Suntem la curent cu un număr important de execuţii în ultimele luni”, a spus şeful diplomaţiei americane.

”Acest lucru mi-a amintit o înregistrare video în care Saddam Hussein apare făcând acelaşi lucru, (şi anume) pune ca cineva să fie arestat în faţa întregii lumi, iar toată lumea priveşte fără să spună nimic, asudând, fără să mişte”, a adăugat el.

Epurarea relevă, în opinia lui Kerry, urgenţa unei dezarmări nucleare a peninsulei coreene şi a unei relansări a negocierilor cu Grupul Celor Şase (cele două coreei, China, Rusia, Statele Unite şi Japonia) pentru a convinge Phenianul să renunţe la programul nuclear în schimbul unui ajutor energetic.

”Devine şi mai inacceptabil ca cineva ca Kim Jong-un să aibă în mod potenţial arma nucleară”, a adăugat secretarul de Stat.

Recunoscând faptul că ţara rămâne ”relativ opacă”, Kerry a anunţat că Statele Unite îl consideră pe Kim Jong-un drept un conducător ”impulsiv, imprevizibil, îngrijorat de locul său în structura puterii şi pe cale să efectueze manevre în vederea eliminării oricărui concurent sau adversar potenţial”.

Evenimentele de joi, potrivit lui Kerry, este necesar să impulsioneze ”China, Rusia, Japonia, Coreea de Sud, pe noi toţi, să rămânem uniţi şi să depunem toate eforturile în vederea dezarmării nucleare”.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici