Exerciţiu Sea Breeze Ucraina-SUA la Marea Neagră, la care participă şi România

Ucraina şi Statele Unite efectuează exerciţiul Sea Breeze, la care participă, între alte state, şi România, în sectorul de nord-vest al Mării Negre, în perioada 8-10 septembrie, a anunţat centrul pentru presă al Marinei ucrainene, citat de agenţia Interfax Ucraina în pagina electronică de luni.

1242 afișări
Imaginea articolului Exerciţiu Sea Breeze Ucraina-SUA la Marea Neagră, la care participă şi România

Exerciţiu Sea Breeze Ucraina-SUA la Marea Neagră, la care participă şi România (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Exerciţiul se concentrează asupra tehnicilor de efectuare a unor operaţiuni internaţionale în vederea menţinerii siguranţei navigaţiei în regiuni afectate de crize, potrivit sursei citate.

În afară de Ucraina şi Statele Unite, în exerciţiu sunt implicate Spania, Canada, România şi Turcia, anunţă Marina ucraineană, precizând că 12 nave şi vase logistice aparţinând NATO iau parte la aceste manevre, dar şi cinci nave ucrainene de război şi două ambarcaţiuni aparţinând Pazei de Coastă ucrainene. Marina mai anunţă că, în cadrul exerciţiilor, furnizează avioane şi elicoptere.

Georgia, Norvegia, Suedia şi Franţa trimit observatori la aceste manevre navale, potrivit aceleiaşi surse.

Echipajele îşi vor consolida competenţele în supravegherea marinei comerciale în zone desemnate, vor căuta şi repera nave intruse şi îşi vor consolida abilităţile de verificare şi salvare.

Exerciţiul se desfăşoară sub supervizarea adjunctului Comandantului pentru antrenamente de luptă al Marinei ucrainene, căpitanul rangul I Oleksii Neijpapa, şi a căpitanul US Navy James Aiken, adjunctul directorului exerciţiului.

Exerciţiul nu implică şi o fază la uscat, a precizat serviciul de presă al Marinei ucrainene, adăugând că nu sunt avute în vedere vizite în portul Odesa ori alte porturi ucrainene.

Exerciţiul face parte din programul de cooperare bilaterală militară Ucraina-Statele Unite, iar manevrele navale sunt efectuate în spiritul Programului Parteneriatul pentru Pace. Începând din 1997 şi până în 2013, 11 exerciţii Sea Breeze au efectuate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici