Exit-poll: Partidele separatiste din Catalonia se îndreaptă către o victorie în alegerile regionale

Partidele separatiste din regiunea spaniolă Catalonia sunt pe cale să obţină o majoritatate de mandate în alegerile parlamentare regionale, potrivit unui exit-poll, însă este neclar dacă ele se vor uni pentru a promova un plan în vederea secesiunii de Spania, relatează AP în pagina electronică.

551 afișări
Imaginea articolului Exit-poll: Partidele separatiste din Catalonia se îndreaptă către o victorie în alegerile regionale

Exit-poll: Partidele separatiste din Catalonia se îndreaptă către o victorie în alegerile regionale (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)

Potrivit acestui exit-poll, prezentat de postul catalan TV3, lista "Junts pel si" (Împreună pentru da) ar obţine 63-66 din totalul de 135 de mandate, adică mai puţin decât cele 68 de mandate de care are nevoie pentru a-şi impune, cu ajutorul majorităţii absolute, planul de a despărţi Catalonia de Spania la orizontul lui 2017.

De asemenea, lista "Candidatura d'Unitat Popular" (CUP, extremă stânga) ar urma să obţină, potrivit proiecţiilor, 11-13 mandate. Cele două partide şi-ar putea uni forţele în urma unor negocieri.

Primele rezultate ale scrutinului sunt aşteptate în noaptea de duminică spre luni sau luni dimineaţa.

Separatiştii doresc de mult timp un referendum pe tema independenţei, însă Guvernul spaniol a refuzat să permită organizarea vreunuia, argumentând că un asemenea vot ar fi neconstituţional. Însă separatiştii consideră scrutinul regional un plebiscit.

Guvernul lui Mariano Rajoy a anunţat că va recurge la toate mijloacele juridice pentru a împiedica secesiunea Catalonei, iar lideri europeni au avertizat că o separare de Spania ar însemna o ieşire a acesteia din Uniunea Europeană (UE).

Madridul şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la faptul că o separare a Cataloniei ar afecta fragilele semne de relansare economică a Spaniei, care a avut o rată a şomajului de peste 22% timp de mai mulţi ani.

Catalani din ambele tabere sunt mândri de limba lor, care este vorbită alături de spaniolă şi care a supravieţuit dictaturii de trei decenii a generalului Francisco Franco. Numeroşi catalani sunt nemulţumiţi de faptul că regiunea lor - care reprezintă aproape o cincime din economia spaniolă - plăteşte prea multe taxe şi primeşte în schimb mai puţin decât i se cuvine din investiţiile publice.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici