Expert NASA: Summitul de la Copenhaga pe tema încălzirii globale este o farsă

Un om de ştiinţă considerat promotorul teoriei privind încălzirea globală a criticat summitul care se va desfăşura, săptămâna viitoare, la Copenhaga pe această temă ca fiind o farsă, relatează The Times în ediţia electronică.

120 afișări
Imaginea articolului Expert NASA: Summitul de la Copenhaga pe tema încălzirii globale este o farsă

Afis realizat de Greenpeace (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

James Hansen, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spaţiale din cadrul NASA, a declarat că va boicota conferinţa ONU, întrucât aceasta urmăreşte semnarea unui acord contraproductiv în vederea limitării emisiilor de gaze pe baza unui sistem de compensaţii.

Hansen, în vârstă de 68 de ani, a fost una dintre primele voci care au avertizat la începutul anilor '80 cu privire la creşterea temperaturii globale în următorii ani.

În prima sa carte care va fi publicată săptămâna viitoare, "Furtunile nepoţilor mei" (Storms of my Grandchildren) expertul avertizează că "planeta noastră (...) este într-un pericol iminent de a se prăbuşi" şi că "este ultima noastră şansă" pentru a preveni acest lucru.

"Problema fundamentală este că combustibilii fosili sunt cea mai ieftină formă de energie. Atât timp cât vor exista vor fi folosiţi (...) Este interesant că (liderii politici - n. r.) refuză să recunoască şi să abordeze problema fundamentală şi soluţia evidentă", a comentat acesta.

El precizează de asemenea că ţintele anunţate de diferite guverne privind limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră sunt simple promisiuni, care nu vor fi respectate, remarcând că inclusiv Japonia şi-a neglijat promisiunea asumată prin Protocolul de la Kyoto.

El s-a pronunţat pentru amânarea summitului şi elaborarea într-un an a unei strategii viabile, bazată pe taxe în funcţie de nivelul emisiilor pentru fiecare ţară şi eliminarea acestui sistem de compensaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici