Experţi: Angela Merkel pare să schimbe abordarea în relaţia cu Statele Unite ale Americii

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, pare să atragă atenţia asupra faptului că problemele globale complexe nu pot fi rezolvate prin soluţii simpliste, afirmă experţi citaţi de Associated Press, observând că liderul de la Berlin adoptă o abordare mai pragmatică.

1876 afișări
Imaginea articolului Experţi: Angela Merkel pare să schimbe abordarea în relaţia cu Statele Unite ale Americii

Declaraţia făcută cu o zi înainte, în care Merkel a afirmat că Europa trebuie să îşi ia destinul în propriile mâini, a reprezentat un semnal puternic dat de către unul dintre cei mai importanţi lideri europeni legat de o nouă dinamică a relaţiilor transatlantice. Aceste reacţii au venit pe fondul dezacordurilor de la recentul summit G7.

"În baza experienţelor din ultimele zile, vremea în care puteam conta pe sprijinul deplin al celorlalţi este pe sfârşite. Noi, europenii, trebuie să ne luăm cu adevărat destinul în propriile mâini" a declarat Angela Merkel, citată de Associated Press.

Criticile la adresa preşedintelui american venite din Germania s-au înmulţit.

Sigmar Gabriel, ministrul de Externe al Germaniei, deşi rival politic al Angelei Merkel, a fost de acord cu declaraţiile cancelarului german şi a adăugat că poziţia Occidentului a devenit mai slabă din cauza politicilor lui Trump, care pune interesul naţional al SUA înaintea ordinii internaţionale.

Totodată, Angela Merkel a subliniat importanţa păstrării relaţiilor de prietenie cu SUA. Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german, a afirmat că Angela Merkel este o atlantistă convinsă. Seibert a adăugat că relaţiile dintre Germania şi SUA reprezintă un pilon important al politicii externe şi de securitate a Germaniei, iar Berlinul va continua să consolideze această relaţie. "Pentru că relaţiile transatlantice sunt extrem de importante pentru cancelar, este corect să vorbească deschis despre diferende", a mai spus Siebert.

Sylker Tempel, expert al filialei germane a Consiliului pentru Relaţii Externe, a scos în evidenţă faptul că Angela Merkel s-a distanţat de componenta emoţională pe care s-au fundamentat relaţiile dintre SUA şi Europa în timpul Războiului Rece şi că urmăreşte o abordare mai pragmatică. "Merkel simte că relaţiile transatlantice au ajuns la un punct de cotitură şi că nu vor mai fi la fel ca în ultimele decenii", a mai spus Tempel.

În Germania, urmează alegeri parlamentare, iar Merkel îşi doreşte un nou mandat de cancelar. În aceste condiţii, ea nu vrea să fie asociată cu preşedintele american, care nu este foarte îndrăgit în Europa.

Şi principalul contracandidat al lui Merkel, social-democratul Martin Schulz, se distanţează de Donald Trump. Schulz a declarat că recentele evenimente reprezintă un exemplu al faptului că Trump vrea să îi umilească pe ceilalţi şi l-a catalogat pe Trump drept un lider autoritarist. În plus, Schulz a afirmat că UE trebuie să îşi consolideze cooperarea interstatală şi că nu trebuie să intre în paradigma cursei înarmărilor a lui Trump.

La summitul G7, liderii Germaniei, Franţei, Marii Britanii, Japoniei şi Canadei au reiterat angajamentul pentru aplicarea măsurilor pentru combaterea încălzirii globale prevăzute în Acordul de la Paris. Singurul care nu şi-a asumat această responsabilitate a fost Donald Trump.

Pe fondul acestor evenimente, probabilitatea fragmentării coeziunii Occidentului este tot mai crescută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici