EXPLOZIA de la ambasada SUA din Ankara: Autorul atentatului sinucigaş aparţinea unei organizaţii de extremă stânga - VIDEO, GALERIE FOTO

Explozia produsă vineri în faţa ambasadei Statelor Unite din Ankara este un atentat sinucigaş, care a provocat moartea atacatorului şi pe cea a unui agent turc de securitate, a declarat guvernatorul Ankarei, Alaaddin Yükse. Ministrul de Interne al Turciei, Muammer Güler, a afirmat că autorul atentatului era probabil membru al unei organizaţii de extremă strânga.

547 afișări
Imaginea articolului EXPLOZIA de la ambasada SUA din Ankara: Autorul atentatului sinucigaş aparţinea unei organizaţii de extremă stânga - VIDEO, GALERIE FOTO

EXPLOZIA de la ambasada SUA din Ankara: Autorul atentatului aparţinea unei organizaţii de extremă stânga (Imagine: Medaifax Foto/AFP)

Potrivit primelor elemente ale anchetei, "kamikaze era un activist al unei organizaţii clandestine de stânga", a declarat Güler.

"Sunt doi morţi, kamikaze şi un agent turc de securitate. O femeie care era acolo pentru o cerere (de viză) a fost rănită", le-a declarat Yüksel jurnaliştilor, reuniţi în faţa ambasadei.

Deflagraţia a avut loc la amiază, în faţa unei intrări secundare, utilizată de solicitanţii de viză, a constatat un jurnalist al AFP.

Persoana rănită, cu vârsta între 30 şi 35 de ani, este în stare critică, au precizat surse din cadrul spitalului, citate de agenţia de presă Anatolia.

Explozia nu a provocat pagube în interiorul ambasadei, situată în cartierul unde se află majoritatea reprezentanţelor diplomatice, potrivit unui membru al personalului turc al instituţiei.

În ambasadă au fost luate imediat măsuri de securitate, inclusiv prin interdicţia ca personalul să părăsească sediul diplomatic, a dăugat aceeaşi sursă.

"A existat o explozie la ambasada Statelor Unite, în jurul orei 13.15 (13.15 ora României). Au fost luate măsurile necesare de către poliţia turcă, ce efectuează la acest moment o anchetă asupra incidentului", a declarat ambasada într-un comunicat.

"Noi suntem, bineînţeles, foarte trişti, l-am pierdut pe unul dintre paznicii noştri turci la intrare", a declarat ambasadorul american Francis Ricciardone.

"Complexul este securizat, suntem cu toţii în siguranţă graţie acţiunilor voastre", a adăugat diplomatul adresându-se autorităţilor turce. "Suntem prieteni (...) vom continua să combatem terorismul împreună", a continuat el.

Numeroase maşini de pompieri şi ambulanţe au fost trimise la faţa locului, unde s-au deplasat principalii oficiali ai poliţiei turce, precum şi reprezentanţi ai Ministerului turc al Afacerilor Externe.

Ahmet Mete, angajat al unei societăţi de asigurări cu sediul aflat în apropierea locului unde a avut loc explozia, a declarat pentru AFP că a auzit "o deflagraţie violentă". "A fost de parcă ar fi avut loc un cutremur", a adăugat el.

"În fiecare zi aici vin sute de persoane pentru a depune cereri de viză. Zona este bine protejată de ani buni. Există trei baricade pe această stradă", a afirmat Mete.

Explozia are loc în contextul în care Statele Unite, Germania şi Olanda sunt în curs de instalare, pe teritoriul turc, sub egida NATO, a unor baterii de rachete sol-aer Patriot, destinate protejării de eventuale atacuri provenite din Siria.

Posturile de televiziune au luat în calcul o legătură între acest atentat şi următoarea vizită a noului secretar de Stat american, John Kerry, în Turcia, probabil la sfârşitul lunii februarie.

Oficialii turci şi americani nu au precizat dacă atentatul a fost revendicat.

"Diviziile noastre de securitate lucrează intens pentru a clarifica situaţia şi pentru a aresta cât mai repede vinovaţii", a declarat ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, pentru agenţia Anatolia, de la Belgrad.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a subliniat, în cursul unei întâlniri la Istanbul, necesitatea de "unificare a luptei împotriva terorismului în întreaga lume".

Statele Unite au fost deja vizate, în 2008, de un atentat împotriva Consulatului General la Istanbul. Trei persoane au deschis focul asupra postului de securitate de la intrarea principală a consulatului american, omorând trei poliţişti.

Cei trei bărbaţi, care aveau legături cu mişcările islamiste, au fost ucişi în timpul asaltului.

Rebelii separatişti kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), precum şi grupările armate de extremă stânga au mai comis atentate la Ankara.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici