Explozia din Beirut: Liderii lumii organizează un summit pentru ajutorarea Libanului

  • Liderii celor mai puternice state din lume vor discuta despre strângerea de ajutaore pentru Liban.
  • Oficialii estimează că explozia a 2.000 de tone de azotat de amoniu a provocat pagube de până la 15 miliarde de dolari.
  • Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că intenţionează să se alăture apelului.
848 afișări
Imaginea articolului Explozia din Beirut: Liderii lumii organizează un summit pentru ajutorarea Libanului

Explozia din Beirut: Liderii lumii organizează un summit pentru ajutorarea Libanului

Liderii lumii vor discuta duminică strângerea de ajutoare pentru Beirut, după explozia masivă care a devastat marţi capitala libaneză, într-o conferinţă virtuală iniţiată de Franţa şi ONU, relatează BBC.

Conferinţa începe la ora 14:00 a Libanului (11:00 GMT).

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că intenţionează să se alăture apelului.

Oficialii estimează că explozia a 2.000 de tone de azotat de amoniu a provocat pagube de până la 15 miliarde de dolari. Explozia a lăsat cel puţin 158 de oameni morţi, 5.000 de răniţi şi 300.000 de persoane fără adăpost.

Sâmbătă, câteva mii de libanezi au ieşit în stradă, poliţia folosind gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care aruncau cu pietre şi au luat cu asalt ministerele.

Într-o cuvântare televizată, premierul libanez Hassan Diab a declarat că va cere alegeri anticipate ca o ieşire din criză. Problema va fi discutată luni în cabinet.

Libanul era deja afectat de o criză economică profundă şi se străduia să combată epidemia de coronavirus.

O mişcare de protest antiguvernamental a izbucnit în octombrie anul trecut, alimentată de situaţia financiară şi de colapsul monedei locale.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a vizitat joi Beirutul şi a anunţat că doreşte să coordoneze ajutorul internaţional pentru ţară.

O declaraţie a preşedinţiei franceze spune că evenimentul de duminică "va viza mobilizarea principalilor parteneri internaţionali ai Libanului şi organizarea şi coordonarea sprijinului de urgenţă din partea comunităţii internaţionale".

Vor participa reprezentanţi din statele membre ale Uniunii Europene, China, Rusia, Egipt, Iordania şi Marea Britanie, mulţi alţii fiind invitaţi să participe.

Într-o serie de tweet-uri, preşedintele Trump a spus că a discutat despre „evenimentul catastrofal” din Beirut cu Macron şi că se va alătura apelului.

Câteva ţări au promis deja ajutor în valoare de milioane de dolari şi au trimis nave, lucrători medicali şi materiale pentru a ajuta Beirutul.

Dar agenţiile ONU au cerut suplimentarea ajutoarelor şi au avertizat despre provocarea masivă care urmează. Multe case sunt fără apă sau electricitate, există îngrijorări în ceea ce priveşte lipsa de alimente, iar cazurile de Covid-19 se răspândesc în ţară - o provocare suplimentară pentru spitale care sunt deja copleşite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici