Familia lui Kadhafi vrea să sesizeze Curtea Penală Internaţională pentru crime de război comise de NATO

Familia lui Muammar Kadhafi intenţionează să depună o plângere împotriva NATO la Curtea Penală Internaţională (CPI), acuzând Alianţa de crime de război după moartea fostului lider libian, a anunţat miercuri avocatul francez al familiei.

500 afișări
Imaginea articolului Familia lui Kadhafi vrea să sesizeze Curtea Penală Internaţională pentru crime de război comise de NATO

Familia lui Kadhafi vrea să sesizeze Curtea Penală Internaţională pentru crime de război comise de NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În vârstă de 69 de ani, fostul lider libian a fost capturat la 20 octombrie în apropiere de oraşul Sirt şi ucis ulterior cu focuri de armă, în circumstanţe încă neclare.

Avocatul Marcel Ceccaldi a declarat că decesul a fost provocat de "faptul că elicopterele NATO au tras asupra convoiului lui Muammar Kadhafi".

"Omuciderea voluntară este definită drept crimă de război, conform articolului 8 al Statutului de la Roma al CPI", a spus el.

"Uciderea lui Kadhafi arată că statele membre nu au avut ca scop protejarea populaţiei, ci înlăturarea regimului", a adăugat Ceccaldi.

Plângerea va viza "organele executive ale NATO, care au decis condiţiile intervenţiei în Libia" şi lanţul de responsabilităţi, până la şefii de stat ai ţărilor membre ale coaliţiei.

Kadhafi a fost înhumat în Libia în noaptea de luni spre marţi, într-un loc secret, însă polemicile privind circumstanţele morţii sale continuă. Consiliul Naţional de Tranziţie libian (CNT) a afirmat că fostul lider a fost ucis în urma unei răni la cap suferite în cursul unui schimb de focuri, însă declaraţiile martorilor şi înregistrările video făcute în momentul arestării sugerează că Muammar Kadhafi ar fi fost executat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici