Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene susţine că blocada economică împotriva Cubei nu este o soluţie legală

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat joi, în cadrul unei vizite oficiale la Havana, că blocada economică impusă de Statele Unite împotriva Cubei nu este o soluţie legală şi înrăutăţeşte calitatea vieţii în această ţară, relatează site-ul Euractiv.

371 afișări
Imaginea articolului Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene susţine că blocada economică împotriva Cubei nu este o soluţie legală

Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene susţine că blocada economică împotriva Cubei nu este o soluţie legală

Federica Mogherini a ajuns miercuri în Cuba cu obiectivul declarat de a consolida relaţiile economice şi politice între Blocul comunitar şi regimul de la Havana.

"Blocada (împotriva Cubei) nu este soluţia. Europenii au spus-o de mai multe ori prietenilor noştri americani; am afirmat-o şi în cadrul Naţiunilor Unite. Ştim foarte bine că singurul efect al blocadei este de a înrăutăţi calitatea vieţii pentru femeile, bărbaţii şi copiii din ţară. Blocada este depăşită şi ilegală", a spus Mogherini.

Şefa diplomaţiei europene vizează punerea rapidă în aplicare a Acordului de Dialog Politic şi de Cooperare între UE şi Cuba, care implică domenii precum drepturile omului, migraţia, drogurile, guvernarea şi schimburile comerciale.

"Uniunea vrea să deschidă uşi şi să construiască poduri, spre deosebire de alţii, care ridică ziduri şi închid uşi. Indiferent de schimbările din politica de la Washington, mesajul pe care îl aduc aici este că relaţia de prietenie cu UE va rămâne. Este solidă, stabilă şi fiabilă", a mai spus Federica Mogherini.

În luna iunie a anului trecut, preşedintele american Donald Trump a anunţat anularea politicii Administraţiei Barack Obama de apropiere faţă de Cuba şi reinstituirea embargoului economic. În 2015, Statele Unite şi Cuba au reluat relaţiile diplomatice, când şi-au redeschis ambasadele pentru prima dată după întreruperea relaţiilor în 1961.

În noiembrie 2017, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care a subliniat necesitatea ridicării embargoului economic, comercial şi financiar impus de Statele Unite asupra Cubei. Un număr de 191 de ţări au adoptat rezoluţia, în timp ce Statele Unite şi Israelul au votat împotrivă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici