Femeia care a comis atentatul sinucigaş de la Istanbul era o rusoaică însărcinată în două luni

Presa turcă a identificat-o pe femeia care a comis atentatul sinucigaş de la o secţie de poliţie din cartierul Sultanahmet din Istanbul, în urmă cu o săptămână, soldat cu un mort şi un rănit, în persoana rusoaicei Diana Ramazova, însărcinată în două luni.

290 afișări
Imaginea articolului Femeia care a comis atentatul sinucigaş de la Istanbul era o rusoaică însărcinată în două luni

Femeia care a comis atentatul sinucigaş de la Istanbul era o rusoaică însărcinată în două luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit cotidianului Hürriyet, Ramazova, în vârstă de 18 ani, şi-a schimbat complet viaţa după ce s-a întâlnit cu Abu Aluevitsj Edelbijev, un norvegian de origine cecenă, pe un forum de discuţii online. Cotidianul susţine că ea a început să poarte văl islamic şi să ducă un stil de viaţă conservator. Cuplul s-ar fi întâlnit în Turcia, i-ar ulterior s-a căsătorit, relatează The Guardian, în ediţia online.

Înregistrările poliţiei de frontieră din Turcia arată că Ramazova a intrat în Turcia în mai 2014 ca turistă, însă nu există informaţii cu privire la trecerea graniţei de către soţul ei, ceea ce înseamnă că acesta a intrat în Turcia ilegal. Potrivit Hürriyet, cuplul a petrecut trei luni la Istanbul.

Surse din cadrul serviciilor de securitate norvegiene şi turce susţin că cei doi soţi au părăsit Turcia în iulie, pentru a merge în Siria, unde s-au alăturat grupării Stat Islamic, luându-şi numele de război Idris şi Sumeyra. În octombrie, poliţia antiteroristă norvegiană a deschis o anchetă împotriva lui Edelbijev şi a unuia dintre prietenii săi pentru apartenenţă la SI, iar conturile lui în ţară au fost îngheţate.

În decembrie, Edelbijev ar fi fost ucis în lupte. La 26 decembrie, văduva acestuia, Diana Ramazova, a trecut ilegal granţia din Siria către Turcia, mergând mai întâi la Gaziantep şi apoi la Istanbul, cu taxiul. Nu este clar dacă femeia a stabilit contactul cu alţi militanţi SI din interiorul Turciei, de unde a avut bani pentru a călători aproximativ 2.000 de kilometri cu taxiul în ţară şi de unde şi-a procurat cele două grenade folosite în atacul de la secţia de poliţie din Sultanahmet.

Ramazova, care era însărcinată în două luni la momentul atacului, a stat într-un hotel din Istanbul până la 6 ianuarie, unde a luat legătura cu o femeie de origine rusă.

Ministerul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu şi-a exprimat îngrijorările cu privire la întoarcerea combatanţilor SI în Turcia din Siria şi Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici