Fidel Castro, aniversat printr-o expoziţie de fotografii - VIDEO

O expoziţie conţinând 83 de imagini ale lui Fidel Castro, între care o fotografie realizată în urmă cu o lună şi jumătate de fiul său Alex, a fost inaugurată miercuri seară la Havana, pentru cea de-a 83-a aniversare a tatălui Revoluţiei Cubaneze.

24 afișări
Imaginea articolului Fidel Castro, aniversat printr-o expoziţie de fotografii - VIDEO

Expoziţie de fotografii cu Fidel Castro, cu ocazia celei de-a 83-a aniversări a liderului cubanez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fotografia cea mai recentă a fostului preşedinte cubanez, care îşi sărbătoreşte joi ziua de naştere, a fost realizată "în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate în timp ce discuta", a explicat fiul său Alex, în faţa acestui portret care îl înfăţişează pe "El Comandante", cu o barbă grizonată şi cu o şapcă albastră, într-o formă bună.

Alex Castro, născut în 1963, face parte dintr-o serie de cinci fotografi care expun până la 2 septembrie clişee cu liderul cubanez, la hotelul Naţional din Havana, înainte de a începe un turneu pe insulă.

"Sunt foarte mândru că fac parte din această expoziţie despre tatăl meu. El se lasă fotografiat uşor. Este obişnuit cu asta", spune Alex, una dintre rarele persoane care pot să-l fotografieze pe Fidel Castro, de la retragerea sa medicală din urmă cu trei ani.

Prezent la inaugurare, preşedintele Parlamentului, Ricardo Alarcon, a declarat că Fidel Castro a înţeles foarte devreme "importanţa acestui mijloc de comunicare", trabucul, barba şi uniforma sa verde, imortalizate în numeroase fotografii, fiind cunoscute în lumea întreagă.

"Noi, cubanezii, trebuie să ne felicităm pentru aniversarea lui Fidel, să ne felicităm că această ţară a putut să dea naştere unui om care ne rezumă pe toţi", a afirmat el.

Criticat timp de jumătate de secol de Washington pentru că a creat un regim comunist şi acuzat de organizaţiile sale neguvernamentale că a restrâns drepturile şi libertăţile, Fidel Castro a cedat puterea fratelui său Raul, în vârstă de 78 de ani, la sfârşitul lui iulie 2006, din cauza unor grave probleme de sănătate.

El nu a mai avut aparitii publice de atunci, dar ramane prezent si foarte influent in Cuba si in randul "antiimperialistilor americani", prin publicarea reflectiilor sale asupra actualitatii in presa locala.

El continuă de asemenea să primească şefi de stat prieteni, cum este venezuelanul Hugo Chavez, şi el criticat de Statele Unite. Acestea din urmă menţin de 47 de ani un embargo economic şi financiar împotriva Cubei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici