Fidel Castro sărbătoreşte discret, marţi, împlinirea a 87 de ani

Fidel Castro, care s-a retras de la putere de şapte ani, sărbătoreşte, marţi, împlinirea a 87 de ani într-o discreţie totală, în reşedinţa sa din vestul Havanei, unde se consacră studiilor agronomice, primind ocazional câţiva demnitari străini care vizitează Cuba.

150 afișări
Imaginea articolului Fidel Castro sărbătoreşte discret, marţi, împlinirea a 87 de ani

Fidel Castro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ultimul care l-a vizitat, preşedintele Uruguayului Jose Mujica, a declarat că a întâlnit la sfârşitul lui iulie "un Fidel împovărat de ani, dar încă vivace, un bărbat încă perfect la curent cu afacerile lumii, bine informat pe toate subiectele, ca de obicei".

Doar un concert într-un parc public din Havana şi prezentarea a două cărţi care îi sunt consacrate vor marca oficial aniversarea celui care rămâne în Cuba "comandantul şef", în pofida îndepărtării sale de putere în favoarea fratelui său, Raul, cu cinci ani mai mic.

"Am trăit pentru a lupta", a scris "Lider Maximo" în ultimul său mesaj, o scrisoare lungă adresată unui număr de opt şefi de stat şi de guvern veniţi în Cuba să participe, la 26 iulie, la celebrarea a 60 de ani de la asaltul lui Fidel Castro şi a 100 de tovarăşi ai săi asupra cazărmii Moncada care, în pofida eşecului său, a marcat începutul ascensiunii către preluarea puterii, la 1 ianuarie 1959.

Fostul preşedinte cubanez a fost marele absent de la această ceremonie desfăşurată la Santiago de Cuba, în celălalt capăt al insulei: "trebuie să respect recomandarea celor care îmi supraveghează sănătatea", a afirmat el în scrisoare, pentru a-şi explica absenţa.

Starea de sănătate a liderului Revoluţiei cubaneze rămâne secret de stat de la operaţia care l-a obligat să îi predea ştafeta fratelui său Raul la 31 iulie 2006.

În cadrul ultimelor sale apariţii publice, ca atunci când a mers să voteze la 3 februarie într-o şcoală din cartierul Vedado, în centrul capitalei, el a apărut cu părul alb şi încovoiat sub povara anilor, ajutându-se de un baston pentru a merge şi cu vocea slăbită.

Două luni mai târziu, el a fost văzut foarte emoţionat, cu ochii în lacrimi, la inaugurarea unei şcoli din cartierul său, unde i-a fost adus un omagiu "fiului său politic", preşedintele venezuelean Hugo Chavez, decedat cu o lună înainte. "Cel mai bun prieten pe care l-a avut vreodată Cuba", a scris Fidel după moartea lui Chavez.

Mare specialist în discursuri-fluviu, Fidel Castro a încetat în 2012 să mai redacteze "reflecţiile" cărora le-a consacrat cinci ani.

Potrivit biografei şi editoarei sale, Katiuska Blanco, Fidel Castro rămâne totuşi un fervent utilizator de Internet. Chiar dacă el continuă să scrie de mână.

"Nu foloseşte tastatura, dar navighează pe Internet în căutare de biografii, hărţi, date, anecdote, nu are nimic din caracteristicile unui tehnofob, ba dimpotrivă", explica ea recent pentru AFP.

Şi ca în ultimii şapte ani, Fidel Castro se abţine de la orice comentariu cu privire la afacerile interne ale ţării, chiar dacă a fost reales deputat în primăvară.

"Tăcerea aprobatoare a lui Fidel constituie o sursă de legitimitate" pentru reformele conduse de şapte ani de fratele său Raul, menţionează într-o carte recentă economiştii spaniol Jose Antonio Alonso şi cubanez Pavel Vidal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici