Financial Times: Furia românilor faţă de corupţie a condus la victoria lui Iohannis

Alegerea lui Klaus Iohannis preşedinte al României reprezintă una dintre cele mai mari "bulversări politice din perioada post-comunistă" şi "manifestarea unor ani de furie (acumulată) din cauza standardului de trai scăzut şi persistenţei corupţiei", comentează Financial Times în ediţia electronică.

Financial Times: Furia românilor faţă de corupţie a condus la victoria lui Iohannis (Imagine: Liviu Untaru/Mediafax Foto)

"Puţini ar fi prevăzut că Klaus Iohannis, un primar din provincie şi fost profesor de liceu, era capabil să provoace una dintre cele mai mari bulversări politice în România postcomunistă", comentează prestigioasa publicaţie britanică, adăugând că "molcomul" Iohannis a contrazis previziunile sondajelor cu privire la alegerile de duminică, provocând "o înfrângere uluitoare favoritului, premierul Victor Ponta".

Alegerea ca preşedinte a primarului de centru-dreapta al micului oraş transilvănean Sibiu "a fost manifestarea unor ani de furie (acumulată) din cauza standardului de trai scăzut şi persistenţei corupţiei în cea de-a doua cea mai săracă ţară din UE, la mai bine de şapte ani de la aderarea acesteia la Uniune", comentează FT.

Ponta nu a fost pregătit nici pentru valul de furie faţă de programele de austeritate desfăşurate de către FMI şi faţă de o relaţie politică "otrăvită" cu preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu, consideră ziarul, care aminteşte despre confruntările repetate de când Ponta a fost ales, în 2012, şi încercările acestuia de a slăbi poziţia lui Băsescu, pe care l-a împiedicat să participe la un summit UE blocându-i avionul la sol.

Pentru susţinătorii lui Iohannis, victoria sa reprezintă "un moment de transformarre a fostei ţări comuniste, o ocazie de a reduce birocraţia, eradicarea corupţiei şi crearea unui mediu favorabil afacerilor", însă capacitatea sa de a-şi duce la îndeplinire promisiunile ţine de mobilizarea puterilor constituţionale ale preşedintelui de a exercita presiune asupra Guvernului şi de a influenţa politicile, avertizează FT, precizând că potrivit sistemului semiprezidenţial din România, puterile preşedintelui sunt limitate la orientarea politicii externe, nominalizarea premierului şi altor oficiali de rang înalt.

Susţinători ai lui Iohannis sunt conştienţi că acesta nu va avea un control direct asupra politicilor economice, dar insistă asupra faptului că deţinând controlul asupra nominalizărilor îl poate obliga pe Ponta, scrie publicaţia citândul-l pe Alexandru Coita, un consilier al preşedintelui-ales.

Lupta împotriva corupţiei a fost una dintre temele mari ale campaniei sale, iar la câteva ore după victorie Iohannis a îndemnat Parlamentul să voteze împotriva unei amnistii pentru politicieni români, inclusiv parlamentari investigaţi penal, mai scrie FT, adăugând că unii comentatori se aşteaptă ca Guvernul Ponta să cadă înainte de alegerile din 2016.

Însă strategia lui Iohannis rămâne neclară, scrie Financial Times, adăugând că, în pofida faptului că are avantajul susţinerii publice, o abordare agresivă i-ar putea permite lui Ponta să-l marginalizeze pe preşedinte. De asemenea, potrivit unor analişti premierul ar putea recurgă la o relaxare a cheltuielilor, cu scopul de a-şi consolida poziţia.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 9 comentarii
Taguri:
ROMANIA ,
ALEGERI ,
CORUPTIE ,
klaus iohannis ,
rezultate alegeri
COMENTARII
  • autor 19 nov 2014

    Dar asta nu inseamna ca coruptia a fost eliminata. Vom vedea cum scoate Iohanis Romania din * in 4 ani, cum legile sint respectate ,cum justitia lucreaza.

  • stela 18 nov 2014

    Sunt femeie dar voi face revolutie impotriva bisericii crestine .Religia, asa cum ea vazuta fara frica si fara de credinta : Axa a Raului, Cutia Pandorei , Gaura Neagra a Istoriei, Doua mii de ani de crime , de boli fizice si mintale , Doua mii de ani de razboaie , Doua mii de ani de impilare , de instrumente…

  • tranca mariana 18 nov 2014

    S-a afirmat ca alegerile vor fi falsificate .

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Martorul-cheie rupe tăcerea