Financial Times: SUA şi China vor crea grupuri de comunicare pentru depăşirea disputelor

Statele Unite şi China intenţionează să deschidă noi linii de comunicare, în scopul abordării subiectelor disputate, un prim semnal de progrese în sensul stabilizării relaţiilor de când secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-a deplasat la Beijing, în iunie.

284 afișări
Imaginea articolului Financial Times: SUA şi China vor crea grupuri de comunicare pentru depăşirea disputelor

Financial Times: SUA şi China vor crea grupuri de comunicare pentru depăşirea disputelor

Conform unor oficiali citaţi de cotidianul Financial Times, Washingtonul şi Beijingul vor crea două grupuri de lucru, pentru discuţii despre problemele din zona Asia-Pacific şi despre chestiuni maritime. În plus, este posibil să fie format un grup suplimentar, pentru teme mai generale.

Acţiunile intervin pe fondul tensiunilor dintre Statele Unite şi China, generate de activităţile chineze incisive în apropierea Taiwanului, de refuzul Beijingului de a condamna invazia militară rusă în Ucraina, dar şi de preocupările Chinei referitoare la alianţele create de Washington în zona Indo-Pacifică şi privind restricţionarea exporturilor.

Conform unor oficiali citaţi de Financial Times, Preşedinţia SUA intenţionează să ceară Congresului fonduri suplimentare pentru armament destinat Taiwanului. În plus, preşedintele Joseph Biden urmează să emită un ordin executiv prin care vor fi restricţionate investiţiile americane în sectoare din China care au legături cu industria militară.

Oficiali chinezi şi americani urmează să abordeze în următoarele luni subiectele care generează tensiuni bilaterale. Aranjamentele grupurilor de comunicare au fost stabilite în cursul vizitei pe care un oficial chinez, Yang Tao, a efectuat-o luni la Washington. Totuşi, conform unui oficial american, Washingtonul şi Beijingul nu au luat deciziile definitive privind grupurile de comunicare.

Acţiunea ar fi primul semnal de progrese concrete în sensul obiectivului fixat de preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping, în noiembrie, privind stabilizarea relaţiilor şi evitarea unui conflict.

"Acestea ar fi primele progrese reale din ultimii ani în sensul reînfiinţării liniilor generale de comunicare, diferite de cele ad hoc, pe teme centrale. Este o modalitate foarte importantă de consolidare a securităţii naţionale prin comunicarea clară pe cale diplomatică a intenţiilor către un potenţial adversar, atât în scopul descurajării militare, cât şi pentru oferirea de garanţii", afirmă Kurt Tong, expert la firma de consultanţă The Asia Group.

Decizia creării grupurilor de comunicare intervine după vizite efectuate de oficiali americani în China. Anterior, eforturile de remediere a relaţiilor bilaterale au fost blocate de doborârea unui balon chinez suspectat de spionaj pe teritoriul SUA.

În afară de Antony Blinken, la Beijing s-a deplasat şi secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, iar Gina Raimondo, secretarul american al Comerţului, ar urma să efectueze o vizită în curând.

"Este profund în interesul naţional al SUA să fie intensificate comunicaţiile cu statul chinez pe teme critice, în care există mize privind pacea sau războiul", afirmă Scott Kennedy, analist la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici