Financial Times: UE oferă asigurări că poate verifica aplicarea noilor reglementări privind datele private

Autorităţile de reglementare vor fi echipate corespunzător pentru a putea implementa noul Regulament General privind Protecţia Datelor Private (GDPR), afirmă Andrea Jelinek, noul preşedinte al Consiliului european pentru protecţia datelor, citat de site-ul cotidianului Financial Times.

510 afișări
Imaginea articolului Financial Times: UE oferă asigurări că poate verifica aplicarea noilor reglementări privind datele private

Financial Times: UE oferă asigurări că poate verifica aplicarea noilor reglementări privind datele private

Pe fondul preocupărilor privind nivelul inadecvat al personalului şi specialiştilor, Andrea Jelinek a dat asigurări că autorităţile europene nu duc lipsă de resurse pentru eventualele litigii cu marile trusturi din domeniul tehnologiei informaţionale.

"Dacă vor apărea plângeri, vom fi pregătiţi", a declarat Andrea Jelinek, care este şi directorul Autorităţii austriece pentru protecţia datelor.

Consiliul european pentru protecţia datelor este o structură independentă care are rolul implementării Regulamentului General privind Protecţia Datelor Private. Din această structură vor face parte 28 de directori ai autorităţilor pentru protecţia datelor din ţările Uniunii Europene, instituţia putând dispune amenzi de până la 20 de milioane de euro ori 4% din venitul anual al companiilor.

Autorităţile naţionale de reglementare vor avea sarcina de verificare a aplicării legilor pentru companiile cu sedii în statele respective.

Autoritatea irlandeză pentru protecţia datelor probabil se va confrunta cu cel mai mare volum de muncă, dat fiind că va fi responsabilă de eventuale litigii cu firmele Facebook sau Twitter, care au sedii europene în Irlanda.

Andrea Jelinek se aşteaptă ca litigiile să apară în scurt timp. "Nu vom fi nevoiţi să aşteptăm două luni", afirmaă ea, pentru FT.

Privacy International este una dintre organizaţiile care pregătesc acţiuni judiciare. Alături de Centrul pentru Democraţie Digitală şi Cetăţenie Publică, organizaţia a transmis cereri către 100 de companii americane, îndemnându-le să respecte standardele pentru protecţia datelor private.

Există diferenţe mari în materie de volum al personalului în statele membre UE. Spre exemplu, autoritatea de reglementare din Germania a angajat peste 400 de persoane şi are cel mai mare buget.

Consiliul european pentru protecţia datelor, care va avea rolul de coordonator consultativ al autorităţilor naţionale, are 13 angajaţi cu normă întreagă, iar nivelul va fi suplimentat cu 24% până în 2019.

Věra Jourová, comisarul UE pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitate de gen, a exprimat speranţa că autorităţile naţionale de reglementare "nu vor avea probleme" din cauza lipsei de resurse, avertizând că Uniunea Europeană poate lua măsuri împotriva guvernelor care nu alocă un nivel adecvat de finanţare. "Guvernele naţionale au obligaţia de a ne oferi personalul adecvat şi de a aloca fonduri pentru implementarea Regulamentului gerneral privind protecţia datelor în fiecare ţară. Dacă o ţară nu furnizează aceste resurse, Comisia Europeană poate lua măsuri", a declarat Věra Jourová.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici