Firme germane au ajutat Siria să-şi constituie arsenalul chimic

Mai multe companii germane, între care şi laboratorul farmaceutic Merck, au ajutat regimul sirian al lui Hafez el-Assad, iar după aceea pe al fiului şi succesorului acestuia Bashar, să-şi constituie arsenalul chimic, scrie săptămânalul german Der Spiegel în ediţia de sâmbătă.

294 afișări
Imaginea articolului Firme germane au ajutat Siria să-şi constituie arsenalul chimic

Firme germane au ajutat Siria să-şi constituie arsenalul chimic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Der Spiegel citează în acest sens "documente de la Ministerul german de Externe" datând din 1984, declasificate recent.

Potrivit revistei, unul dintre documente evocă produse chimice utilizate în fabricarea gazului sarin. În august 2013, regimul sirian a fost acuzat că a utilizat acest gaz într-un atac soldat cu câteva sute de morţi, în apropiere de Damasc.

În afară de Merck, producătorul de sticlă Schott, specialistul în materiale de laborator Kolb şi grupul Heraeus (tehnologii) sunt menţionaţi, de asemenea, de către revistă.

Der Spiegel evocă, de asemenea, Riedel-de Haën (chimie) sau compania Gerrit van Delden.

Contactate de săptămânal, Riedel-de Haën, Schott şi Heraeus au declarat că nu dispun de "niciun document" despre operaţiuni comerciale vechi de câţiva zeci de ani.

Merck a dat asigurări că nu a ajutat la "fabricarea de echipamente" şi nu a procedat nici la "livrări de material pentru construirea de instalaţii (pentru fabricare de produse) chimice".

În urma atacului din august 2013, Damascul a acceptat să-şi desfiinţeze arsenalul chimic, pentru a evita astfel o intervenţie militară americană. Siria a evacuat deja, de pe teritoriul său, în total 1.300 de tone de armament chimic, iar distrugerea ultimelor instalaţii de producere de arme chimice urmează să aibă loc în acest an, potrivit ONU.

Der Spiegel a acuzat regimul sirian, la începutul lui ianuarie, că ar construi în secret un complex susceptibil să creeze arme nucleare, o informaţie care a fost dezminţită de către Damasc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici