Fiul cel mic al lui Kadhafi şi trei nepoţi, ucişi într-un bombardament NATO - VIDEO

Cel mai mic dintre fiii liderului libian Saif al-Arab Kadhafi, precum şi trei dintre nepoţii acestuia au fost ucişi în noaptea de sâmbătă spre duminică în timpul unui atac aerian al NATO, în timpul ce liderul libian ar fi scăpat la limită, a anunţat un purtător de cuvânt al regimului.

1812 afișări
Imaginea articolului Fiul cel mic al lui Kadhafi şi trei nepoţi, ucişi într-un bombardament NATO - VIDEO

Fiul cel mic al lui Kadhafi şi trei nepoţi, ucişi într-un bombardament NATO

"Casa lui Saif al-Arab Muammar Kadhafi (...), cel mai mic dintre copiii Ghidului (Muammar Kadhafi, n.red.), a fost atacată cu mijloace puternice. Ghidul şi familia sa erau în casă împreună cu prieteni şi rude, dar el este "nevătămat", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Moussa Ibrahim, într-o conferinţă de presă.

"Atacul a provocat moartea martiriu a fratelui Saif al-Arab (....) şi a trei dintre nepoţii Ghidului", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Saif al-Arab avea 29 de ani, a adăugat el. Era cel mai mic dintre cei şase fii ai liderului libian şi nu ocupa niciun post oficial cunoscut. Muammar Kadhafi a pierdut deja o fiică adoptivă în 1986, în timpul unui bombardament american la Tripoli.

"Ghidul este în stare de sănătate bună. Nu a fost rănit. Soţia sa este, de asemenea, sănătoasă şi nu a fost rănită, dar alte persoane au fost", a declarat el.

"A fost o operaţiune care a vizat asasinarea directă a liderului acestei ţări", a acuzat el.

Purtătorul de cuvânt a însoţit în prealabil presa la locuinţa bombardată din Tripoli. Având în vedere amploarea distrugerilor, este puţin probabil să fi fost supravieţuitori.

La Bruxelles, NATO a confirmat la scurt timp că a desfăşurat atacuri în acest sector al Tripoli, dar nu şi moartea fiului lui Kadhafi, dând asigurări că nu a vizat persoane individuale.

"NATO şi-a continuat atacurile de precizie împotriva instalaţiilor militare ale regimului lui Kadhafi la Tripoli în această noapte, inclusiv atacurile asupra unei clădiri de comandament şi control cunoscute din sectorul Bab al-Aziziya, la scurt timp după ora 18.00 GMT (21.00 ora României), sâmbătă seara", a declarat într-un comunicat generalul Charles Bouchard, comandantul şef al operaţiunii.

"Regretăm orice pierdere de vieţi omeneşti, în special a civililor nevinovaţi", a adăugat el, subliniind că "toate ţintele NATO sunt de natură militară".

Sâmbătă seara, trei explozii s-au auzit la Tripoli din sectorul Bab al-Aziziya, care adăposteşte complexul lui Kadhafi, după un survol al avioanelor NATO.

La Benghazi, fieful insurecţiei libiene, tiruri de bucurie s-au auzit la scurt timp după anunţul de la Tripoli privind moartea fiului lui Kadhafi, a constat un jurnalist al AFP.

Pe bulevardul din apropierea mării, maşinile mergeau claxonând, iar cerul era luminat de trasoare şi tiruri de rachete, baterii antiaeriene şi focuri ale puştilor de asalt.

Muammar Kadhafi a reiterat sâmbătă, în cursul zilei, că nu va renunţa la putere, în timp ce NATO a respins apelul acestuia la negocieri pentru a se pune capăt conflictului sângeros din Libia care durează de aproximativ trei luni.

În acelaşi timp, rebeliunea a vorbit despre un posibil "nou front" în sud-estul ţării, după un al doilea atac al forţelor regimului împotriva unei localităţi din această regiune deşertică, soldat cu zece morţi, dintre care şase civili şi patru rebeli.

Într-o primă apariţie publică din 9 aprilie, Kadhafi, aflat la putere din 1969, a reafirmat că nu va pleca în pofida presiunii militare a NATO, a sancţiunilor financiare internaţionale, a embargoului privind armele şi a îngheţării conturilor.

"NATO trebuie să renunţe la orice speranţă privind plecarea lui Muammar Kadhafi. Nu îmi voi părăsi ţara şi mă voi lupta aici până la moarte", a declarat el la televiziune, calificându-i pe rebeli drept "terorişti".

"Suntem dispuşi să negociem cu Franţa şi Statele Unite dar fără condiţii (...). Nu ne vom preda, dar vă chem la negocieri. Noi ne putem rezolva problemele între libieni fără lupte, retrageţi-vă flotele şi avioanele", a declarat Kadhafi, adresându-se NATO.

Alianţa Nord-Atlantică a respins acest apel, subliniind că Kadhafi trebuie mai întâi să înceteze atacurile asupra civililor.

Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) a respins şi el orice negociere cu Kadhafi, precizând că acesta din urmă nu are niciun rol de jucat pe viitor.

Regimul le-a cerut, de asemenea, rebelilor din Misrata, oraş situat la 200 de kilometri est de Tripoli, să "depună armele în schimbul unei amnistii", după ce a avertizat că orice navă care va încerca să intre în portul Misrata va fi "lovită cu forţă".

În cursul seriii, 13 explozii puternice s-au produs la Misrata, în momentul în care avioanele NATO survolau oraşul. În cursul zilei, în apropiere de aeroport, luptele intense au continuat. Rachete şi obuze de mortier au început, de asemenea, să cadă asupra oraşului.

Potrivit mai multor surse, aceste lupte s-au soldat cu zece morţi şi 20 de răniţi sâmbătă.

NATO a anunţat că a neutralizat mai multe mine în port, unde o navă umanitară este în continuare blocată, iar alte trei aşteaptă în larg.

În vestul ţării, insurgenţii deţineau în continuare postul de frontieră tunisiano-libian din Dehiba. NATO a anunţat că a distrus 13 depozite de muniţii în această zonă muntoasă raliată în cea mai mare parte rebeliunii.

În sud-estul deşertic, 70 de vehicule pro-Kadhafi au atacat oaza Jalo (la 300 de kilometri sud de Benghazi), provocând moartea a şase civili şi patru rebeli, potrivit rebeliunii.

La Tripoli, peste 400 de reprezentanţi ai triburilor loiale regimului au afirmat într-un comunicat că se pregătesc să meargă la Benghazi pentru a se întâlni cu triburile rebele în vederea unei "reconcilieri".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici