Flotila chineză a părăsit apele teritoriale ale Insulelor Senkaku

Opt nave chineze care au pătruns marţi dimineaţa în apele teritoriale ale Insulelor Senkaku, disputate cu Japonia, au plecat marţi seara, a anunţat Paza de Coastă japoneză.

269 afișări
Imaginea articolului Flotila chineză a părăsit apele teritoriale ale Insulelor Senkaku

Flotila chineză a părăsit apele teritoriale ale Insulelor Senkaku (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste nave chineze de supraveghere maritimă au pătruns marţi în zona de 12 mile marine (aproximativ 22 de kilometri) din jurul acestor insuliţe, în Marea Chinei de Est, administrate de Tokyo şi revendicate de Beijing sub numele Diaoyu. Navele au plecat la începutul serii, a precizat Paza de Coastă japoneză.

Este vorba despre cele mai numeroase nave guvernamentale chineze ce au pătruns în apele teritoriale ale acestui arhipelag nelocuit, după agravarea diferendului teritorial, în septembrie, în urma achiziţionării de către Japonia a trei dintre cele cinci insule de la proprietarul lor privat nipon.

China trimite în mod regulat nave în zonă, care navighează câteva ore, după care pleacă.

"Uşa dialogului este deschisă în continuare" cu Beijingul, a dat asigurări un purtător de cuvânt al Guvernului japonez, Yoshihide Suga, într-o conferinţă de presă.

Astfel el încerca să calmeze jocul, în urma unor proteste japoneze exprimate marţi pe lângă China, al cărei ambasador la Tokyo a fost convocat la sediul Ministerului de Externe.

În Parlament, premierul Shinzo Abe a fost interpelat marţi pe tema răspunsului său în cazul unei eventuale debarcări chineze. "Ar fi normal să îi respingem prin forţă, în cazul în care se aventurează să debarce", a avertizat şeful Guvernului, referindu-se la Paza de Coastă niponă, care asigură protecţia acestei zone.

Arhipelagul se află la aproximativ 200 de kilometri nord-est de Taiwan, care îl revendică şi el, şi la aproximativ 400 de kilometri vest de Insula Okinawa, în sudul Japoniei. În afară de poziţia strategică, arhipelagul ar dispune de resurse energetice pe fundul marin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici