FOCUS: Punctele în dispută din calendarul procesului de pace în Siria

Membri ai comunităţii internaţionale - inclusiv Statele Unite şi Rusia - au convenit în noiembrie un calendar al procesului de pace în Siria, însă un număr de probleme-cheie rămân în continuare nerezolvate, relatează DPA în pagina online, care prezintă aceste puncte.

1979 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Punctele în dispută din calendarul procesului de pace în Siria

FOCUS: Punctele în dispută din calendarul procesului de pace în Siria (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit acestui calendar, un guvern de tranziţie urmează să fie format în următoarele şase luni, iar în decurs de 18 luni să fie organizate alegeri libere, monitorizate de ONU.

Însă puncte-cheie din calendar au rămas nerezolvate din noiembrie şi până în prezent:

1) Preşedintele sirian BASHAR AL-ASSAD: Şeful statului, aflat în funcţie din 2000, când l-a succedat pe tatăl său, refuză să dea curs solicitărilor opoziţiei de a demisiona. El susţine că numai poporul sirian este cel în măsură să-i decidă soarta.

Grupări-cheie din cadrul opoziţiei politice şi rebeiunii insistă ca al-Assad - susţinut cu înverşunare de către Rusia şi Iran - să plece de la putere înainte să înceapă perioada de tranziţie.

Cei care vor ca al-Assad să plece - inclusiv Arabia saudită, Turcia şi unele puteri occidentale - îl acuză că este responsabil de uciderea a zeci de mii de cetăţeni sirieni în atacuri aeriene şi prin alte mijloace, inclusiv într-un atac chimic în 2013.

2) ARMISTIŢIU ŞI ÎNCETĂRI ALE FOCULUI: Facţiunile rebele doresc ca toate atacurile aeriene ale forţelor siriene şi ruse asupra poziţiilor şi teritoriilor pe care le controlează să înceteze înainte de începerea negocierilor.

Potrivit unor observatori, Guvernul nu doreşte să renunţe în acest moment la avantajul tactic pe care l-a obţinut începând din septembrie, când Rusia a lansat atacuri aeriene cu scopul de a susţine forţele loiale lui al-Assad.

3) TERORISMUL: Guvernul sirian susţine că luptă împotriva unor terorişti înarmaţi şi că vrea ca această problemă să fie discutată înainte de instalarea unei autorităţi de tranziţie.

Guvernul consideră grupări rebele-cheie - precum cea extremistă islamistă Ahrar al-Sham şi Armata Islamului (Jaish al-Islam) - drept grupări teroriste, în pofida faptului că opoziţia şi susţinătorii ei din regiune resping acest lucru şi consideră aceste facţiuni drept legitime.

Filiala Al-Qaida în Siria - Frontul al-Nusra - şi Statul Islamic (SI) sunt considerate de către Occident, Rusia şi principalii actori din regiune grupări teroriste. Facţiunile opoziţiei argumentează că lupta împotriva SI poate izbândi doar după ce pleacă al-Assad de la putere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici