Formaţiunile kurde au stabilit implementarea unui sistem federal în nordul Siriei

Partidele kurde au declarat stabilirea unui sistem federal în regiuni pe care le controlează în nordul Siriei, relatează BBC News online.

574 afișări
Imaginea articolului Formaţiunile kurde au stabilit implementarea unui sistem federal în nordul Siriei

Formaţiunile kurde au stabilit implementarea unui sistem federal în nordul Siriei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Kurzii au deja "administraţii autonome" în trei enclave de la graniţa cu Turcia. Acestea sunt Afrin şi Kobane în provincia Alep, şi Jazira în provincia Hassakeh.

Noua regiune federală va include, de asemenea, zonele majoritar de etnie arabă şi turcă, pe care formaţiunile kurde le-au cucerit de la reţeaua teroristă Stat Islamic.

Declaraţia de stabilire a acestui sistem federal a fost respinsă de Guvernul sirian, care a insistat că aceasta nu are niciun temei legal.

Statele Unite şi Turcia au emis, de asemenea, avertismente împotriva acestei mişcări unilaterale.

Planul de a declara un sistem federal în cea mai mare parte din nordul Siriei a fost aprobat de reprezentanţii formaţiunilor kurde, arabe şi de alte partide, la o conferinţă de la Rmeilan.

Potrivit unor informaţii, regiunea se va numi "Rojava - nordul Siriei".

Miercuri, oficiali din cadrul formaţiunii kurde Partidul Uniunii Democratice (PYD) au subliniat că nu intenţionează să pună bazele unei regiuni exclusiv kurde, ci unei regiuni în care sunt reprezentate toate grupurile etnice şi religioase.

Stabilirea acestui sistem federal va proteja, de asemenea, unitatea naţională siriană, împiedicând o ţară divizată şi devastată de cinci ani de război să se destrame, au adăugat ei.
Acest proiect "este un model pentru Siria", a declarat pentru Associated Press, purtătorul de cuvânt Nawaf Khalil.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici