Forţele guvernamentele şi miliţii şiite au reluat controlul asupra unui baraj important din Irak

Forţele guvernamentale irakiene şi miliţii şiite au reluat controlul asupra unui baraj important, repurtând astfel un nou succes în eforturile de a recupera unităţi-cheie de infrastructură ajunse sub controlul grupării Stat Islamic (SI) în urma unui ofensive fulger lansate în iunie.

586 afișări
Imaginea articolului Forţele guvernamentele şi miliţii şiite au reluat controlul asupra unui baraj important din Irak

Forţele guvernamentele şi miliţii şiite au reluat controlul asupra unui baraj important din Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest succes intervine în contextul în care forţele irakiene au spart asediul SI asupra principalei rafinării din ţară, în apropiere de Baiji (mai la vest), un oraş eliberat vineri.

Barajul Adhaim, situat la aproximativ 130 de kilometri nord-est de Bagdad, a fost recâştigat miercuri în urma unor lupte scurte, i-au dezvăluit vineri unui jurnalist al AFP comandanţi din cadrul armatei irakiene şi membri ai miliţiei şiite Badr, care au efectuat operaţiunea împreună.

Un militar a explicat că operaţiunea a început după recucerirea a două sate sunnite situate în apropiere. Alte două sate au fost recucerite după reocuparea barajului.

Trupurile neînsufleţite a cel puţin opt jihadişti au fost văzute în apropierea malurilor lacului.

Potrivit şefului miliţiei Badr, Kadhem Husseinawi, în timpul luptelor, un kamikaze a provocat explozia unui vehicul militar Humvee, ucigând trei militari, inclusiv un colonel.

Unul dintre obiectivele forţelor guvernamentale irakiene este recucerirea unităţilor de infrastructură ajunse sub controlul jihadiştilor.

În august, forţele guvernamentele şi cele kurde au reuşit să reia controlului asupra barajului de la Mosul, cel mai mare din Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici