Fost ministru libian: Kadhafi a ordonat atentatul de la Lockerbie

Liderul libian Muammar Kadhafi a ordonat el însuşi atentatul de la Lockerbie din 1988, a declarat miercuri fostul ministru libian al Justiţiei Mustapha Abdel Jalil, pentru ziarul suedez Expressen.

138 afișări
Imaginea articolului Fost ministru libian: Kadhafi a ordonat atentatul de la Lockerbie

Fost ministru libian: Kadhafi a ordonat atentatul de la Lockerbie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am dovada că (Muammar) Kadhafi a dat ordinul pentru Lockerbie", a declarat ministrul care a demisionat luni.

Un cetăţean libian, Abdelbaset al-Megrahi, a fost singurul condamnat pentru atentatul din decembrie 1988 care a vizat un avion al companiei aeriene Pan Am, deasupra localităţii scoţiene Lockerbie, soldat cu 270 de morţi. El a fost însă eliberat de autorităţile scoţiene, în august 2009, din motive de sănătate.

"El (Muammar Kadhafi) i-a dat ordin lui Megrahi să o facă", a afirmat Mustapha Abdel Jalil, citat pe site-ul ziarului Expressen.

Liderul libian a depus apoi eforturi pentru eliberarea lui Megrahi de către Scoţia, care a intervenit la 20 august 2009, pentru a "ascunde" responsabilitatea sa, apreciază ministrul demisionar.

"Pentru a ascunde acest lucru, el a făcut tot ce i-a stat în putere pentru ca Megrahi să se poată întoarce din Scoţia", a precizat el.

Expressen afirmă că ziaristul său Kassem Hamade, aflat în prezent în Libia, l-a intervievat pe Abdel Jalil timp de 40 de minute, în sediul "Parlamentului local al unui mare oraş".

Abdelbaset Ali Mohmet al-Megrahi a fost eliberat după ce medicii care l-au consultat l-au diagnosticat cu cancer de prostată, care nu i-ar fi permis să mai trăiască decât trei luni. El este însă în viaţă, la peste 18 luni de la revenirea sa triumfală în Libia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici