Fosta secretară a Imeldei Marcos, găsită vinovată în justiţie, după ce a vândut un tablou de Monet

Fosta secretară personală a Imeldei Marcos a fost găsită vinovată în justiţie, luni, la New York, după ce a păstrat şi a încercat să vândă ilegal opere de artă care au aparţinut fostei prime doamne din Filipine, inclusiv un tablou de Claude Monet, estimat la 32 milioane de dolari, în 2010.

80 afișări
Imaginea articolului Fosta secretară a Imeldei Marcos, găsită vinovată în justiţie, după ce a vândut un tablou de Monet

Vilma Bautista (Imagine: www.nydailynews.com)

Pedeapsa pentru Vilma Bautista, în vârstă de 75 de ani, va fi pronunţată la o dată care nu a fost precizată, a anunţat justiţia newyorkeză, citată de AFP.

În timpul mandatului de preşedinte al soţului ei, Ferdinand Marcos, fosta primă doamnă filipineză a acumulat, graţie fondurilor publice, o vastă colecţie de opere de artă, dintre care multe au dispărut după prăbuşirea regimului Marcos, inclusiv operele expuse la consulatul statului Filipine de la New York.

Vilma Bautista a fost secretara personală a Imeldei Marcos la New York, de la începutul anilor '70 şi până la prăbuşirea regimului Marcos în februarie 1986, când soţii Marcos au fugit din ţară după izbucnirea unei revolte populare.

Vilma Bautista a fost acuzată că a recuperat, în februarie 1986, mai multe opere majore, precum "Bassin aux Nymphéas" (1899) de Claude Monet, "L'Eglise et la Seine à Vétheuil" (1881) de Claude Monet, "Langland Bay" (1887) de Alfred Sisley şi "Le cyprès de Djenan Sidi Said" (1946) de Albert Marquet.

Potrivit procurorului general din Manhattan, Cyrus Vance, după ce a păstrat aceste tablouri peste 20 de ani, Vilma a încercat, cu ajutorul a doi nepoţi, Chaiyot Jansen Navalaksana şi Pongsal Navalksana - şi ei urmăriţi în justiţie - să le vândă, cu multă discreţie, începând din 2009.

Ea a reuşit să vândă "Bassin aux Nymphéas" cu 32 milioane de dolari, în septembrie 2010, unei galerii de artă londoneze.

"După mai bine de 25 de ani de când aceste opere de artă au fost furate, juriul a avut nevoie de doar două ore şi jumătate pentru a ajunge la acest verdict de vinovăţie (...) Vilma Bautista a fost găsită vinovată pentru faptul că a încercat să vândă opere de artă pe care le-a deţinut în secret timp de mai multe zeci de ani, despre care ştia că erau furate, şi pentru faptul că a vândut o pictură de muzeu pentru îmbogăţirea ei personală", a declarat luni acelaşi procuror newyorkez.

Vilma Bautista a fost acuzată de organizarea unui complot vizând posesia şi vânzarea ilegală a unor opere de artă, de fals şi de fraudă fiscală pentru faptul că nu a declarat fiscului american veniturile obţinute de pe urma vânzării tabloului de Claude Monet.

Potrivit autorităţilor filipineze, care încearcă de mulţi ani să le recupereze, 146 de opere de artă cumpărate de soţii Marcos din fonduri publice nu au fost deocamdată recuperate. Printre acestea se află opere de valoare realizate de artişti renumiţi precum Pablo Picasso, Vincent Van Gogh, Claude Renoir, Rembrandt şi Paul Cézanne.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici